V nedávném průzkumu celých 33 procent domácností přiznalo, že vysloužilé kompaktní zářivky či LED žárovky vyhazuje do popelnice s ostatním odpadem. Tyto světelné zdroje přitom obsahují jedovatou rtuť, která představuje nebezpečí pro životní prostředí. Na druhé straně se ale ochota Čechů třídit elektroodpad zvyšuje. Domácnosti a firmy za poslední rok sebraly a k recyklaci předaly 719 tun světelných zdrojů, ve kterých je odhadem 24 kilogramů rtuti. „Právě kvůli rtuti je třeba úsporky odevzdávat k recyklaci. Zmíněné množství by teoreticky mohlo ve volné přírodě znečistit vodu v objemu téměř dvou slapských přehrad,“ říká Zuzana Adamcová ze společnosti EKOLAMP, která se zabývá zpětným odběrem a recyklací vysloužilých světelných zdrojů a dalších elektrozařízení.

Nejsou to však jen zářivky, které je třeba recyklovat. Mezi elektroodpad se řadí veškerá domácí bílá technika, jako jsou lednice, pračky, myčky, menší přístroje typu mobilní telefony, baterie, fény, varné konvice a žehličky, a v neposlední řadě také třeba sekačky na trávu a elektrické pily.

Tyto a podobné přístroje obsahují řadu kovů, včetně těch vzácných, jež se mohou dále zpracovat ve výrobě. Řada spotřebičů ještě poskytne fungující náhradní díly a bylo by škoda jimi zbytečně zaplavovat planetu na rozlehlých skládkách.

Možností, kam elektroodpad odvézt, je dnes už více. Například světelné zdroje je možné předat k recyklaci prostřednictvím více než 4400 sběrných míst. „Vysloužilé kompaktní zářivky lze odevzdat ve sběrných dvorech, obchodech s elektrem či u prodejců světelných zdrojů. Malé sběrné nádoby jsou také rozmístěny velmi často v supermarketech i nákupních centrech, na obecních a městských úřadech,“ shrnuje Zuzana Adamcová. Nejbližší sběrné místo je možné dohledat na www.ekolamp.cz nebo pomocí mobilní aplikace „Kam s ní?“, která je dostupná pro platformy Apple (iOS) a Android.

Velké spotřebiče typu lednice by vám měla zdarma odvézt firma, u které si kupujete nový. Existuje také služba, pomocí které můžete drobný elektroodpad zdarma zaslat kurýrem na sběrné místo, a ten větší nad 150 kg nechat odvézt autem. Více informací najdete v našem dřívějším článku: