Podle některých výzkumů se o nákup spotřebičů většinou starají ženy a o jejich likvidaci muži. Situace ovšem není tak jednoduchá. Funguje to přibližně tak, že čím je spotřebič menší, tím více o jeho koupi ženy rozhodují samostatně.

Tyčový mixér, elektrický nůž nebo třeba opékač topinek si žena také vybírá podle designu. Pokud jde o bílé spotřebiče, rozhodují muži i ženy přibližně stejným dílem. Z průzkumů vyplývá, že muže zajímají technické parametry, jejichž spektrum je u velkých spotřebičů samozřejmě širší. Dalo by se také usuzovat, že muži s malými spotřebiči nepřijdou do styku, protože méně vaří, ale k ledničce chodí všichni stejně.

ČTĚTE TAKÉ:

Jak recyklujeme

Možná díky kampani o škodlivosti freonů jsme na tom nejlépe s recyklací ledniček. Svou roli také hraje skutečnost, že přibližně tři čtvrtiny domácností v Česku nemají myčku, ale ledničku mají všichni. O recyklaci se starají většinou muži, kteří jsou ochotni s vysloužilým spotřebičem někam dojet. Špatnou zprávou je skutečnost, že jsme stále línější donést nefunkční elektrospotřebič k nějakému sběrnému místu. Průměrná vzdálenost, kterou jsme ochotni ujít, je 1400 metrů a skoro polovina lidí má tuto hranici na 600 metrech. Záchranou pro udržení recyklace by měly být sběrné kontejnery rozmisťované spolu s kontejnery na jiný tříděný odpad.

Globální finanční krize snížila také v České republice nákupy chladicích elektrospotřebičů, tedy mrazniček a ledniček o 7 %. Z toho nepřímo vyplývá, že si spotřebiče necháváme doma déle.

Sledujte možnosti likvidace

V některých obcích se snaží obyvatelům sběr recyklovatelného odpadu usnadnit a zapojili dobrovolné hasiče. V ideálním případě to funguje tak, že ve stanovenou dobu lidé připraví elektrospotřebiče na ulici. Místo železných nedělí nás snad čekají neděle recyklovací.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com