Díky skleníku můžete začít pěstovat rostliny již v předjaří, končit můžete až během pozdního podzimu. Můžete v něm pěstovat ovoce, zeleninu; dobře poslouží také k množení pokojovek a trvalek. Víte ale, kam skleník na zahradě umístit?

Světové strany a skleník

Skleník by měl stát na slunném místě. Je jednodušší regulovat přemíru sluníčka za pomoci žaluzií, rohoží, nátěru vápenným mlékem a podobně. Jeho nedostatek však nenahradíte.

Nejvíce slunce se vašim rostlinám dostane, pokud bude svou podélnou osou skleník orientovaný na sever a jih. V případě, že bude skleník sloužit k přezimování, je vhodné jej orientovat podélnou osou na východ a západ. Sklon skleníku by měl být asi 30 stupňů, základ by měl být oproti sedlu širší zhruba o 60 cm.

Skleník je nutné umístit na přímé slunce, mimo dosah stromů, kde by mohly stínit větve. Rovněž jej není vhodné stavět v místech, odkud nejčastěji fouká vítr. Čím menší plochou bude skleník větru čelit, tím dojde k menšímu ochlazení uvnitř.

Skleník musí stát v rovině

Ke skleníku by měla být pohodlná přístupová cesta, ideálně zpevněná. Myslete také na blízkost zdroje vody a elektrické energie. Skleník postavte do roviny, svah není vhodný. Pokud je váš pozemek svažitý, je nutné provést terénní úpravy. V opačném případě vám bude dělat problémy tající sníh stékající dovnitř.

Stavba skleníku a zákon

Skleník (stejně jako bazén nebo zahradní domek) je nutné postavit v odstupové vzdálenosti nejméně 2 metry od hranice pozemku. Bez povolení či územního řízení lze stavět do 40 metrů čtverečních zastavěné plochy a 5 metrů výšky. V případě větší stavby je třeba navštívit příslušný úřad.

Zdroj: ireceptar.cz, hornbach.cz, ceskestavby.cz