Ve východních černošských čtvrtích Quebecu je klid. Jde o velmi pokojnou část města, která si zakládá na tom, že tady se žije v harmonii s lidmi i přírodou. A právě tady MU Architecture dostalo zakázku na stavbu domu, který by shlížel z parcely do jezera. Opravdu shlížel. Sráz je poměrně strmý, ale díky tomu je z něj nádherný výhled. Tak proč to nevyužít?

Nový sněhobílý dům (však jej také pojmenovali Nook Residence) stojí zády ke komunikaci. Nabízí téměř slepou fasádu. Jen strategicky umístěné otvory a mezera ve fasádě nechávají hmotu roztroušenou a jemnou.

Vstupem se dostane majitel do interiéru, který je rozčleněn standardní formou – v dolním patře jsou soukromé individuální prostory (tři ložnice, koupelna, šatna…) a v horní přístupové části je pak v zalomeném prostoru velká společenská místnost. Ta má dokonce dvě odpočinkové části s velkými divany. Jedna, ta horní, je klasická s televizí a ta druhá, spodní, přístupná po pár schodech, si vystačí s ohromnými plochami skel, která otevírají výhled na jezero Memphremagog.

Tmavá kuchyně, která působí velmi kontrastně k velmi světlému konceptu domu, je pak uprostřed ve zlomu. Ostatně kontrast bílé a černé se tu prolíná na více místech – třeba na schodišti s bezpečnostní sítí, nábytku nebo koupelně s hexagonovou černou mozaikou. Ale vždy je dominantní bílá barva a dřevo.

  • Název projektu: Nook Residence
  • Autor: MU Architecture
  • Dokončení: Prosinec 2015
  • Podlahová plocha: 278 m2
  • Foto: Ulysse Lemerise Bouchard