Časy, kdy jste při zalévání zahrady museli s sebou tahat konve a vědra plné vody, jsou už časy minulými. Dnes už jsou k dispozici jiná, inovativní a modernější řešení. Tyto způsoby zavlažování vám mohou ušetřit spoustu času, námahy a litry zbytečného potu. Zahrádkáři to ocení v každé době, ale zejména pak v horkých a dusných letních dnech.

Co je to kapková závlaha?

Kapková závlaha je komplexní systém, který slouží k automatickému zavlažování rostlin. Jeho základem jsou hadice s dírkami, které se umístí přímo k rostlinám, které chcete zavlažovat. Každá dírka pak zavlažuje konkrétní rostlinu. V pravidelném intervalu z ní ukápne jedna kapka vody. Intervaly mohou být různé, po jejich nastavení systém zavlažuje nepřetržitě ve dne i v noci. Díky tomu se lze vyhnout nejen riziku uschnutí rostlin, ale také jejich přelití, protože mají stabilní vláhu.

Zdroj: Youtube

Výhody kapkového zavlažování

Zalévá se ke kořenům rostlin, takže růst plevele je výrazně menší. Voda se nedostane na listy, proto nevznikají plísně. Vodu je možné obohatit minerály a dalšími potřebnými látkami, které se tak dostanou k rostlinám rychle a spolehlivě. Voda se zbytečně neodpařuje, rostlina dostává potřebné množství a vy můžete pohodlně zavlažovat celé léto.

Kapková závlaha se hodí kromě trávníku pro všechny typy zeleně: zeleninové záhony, ovocné keře, živé ploty, osamocené dřeviny, rostliny v nádobách a truhlících, ve sklenících, zimních a střešních zahradách i na balkonech. Zvlášť vhodná je pro trvalé porosty. Stejně tak se ale přizpůsobí změnám v záhonech – jednoduše si kapkovač přepíchnete podle potřeby.

Navíc se dá celý systém automatizovat, takže se o nic nestaráte. Ani když odjedete na dovolenou nebo nečekaně skončíte v nemocnici. A hlavně dáte rostlině jen tolik vody, kolik potřebuje, a ani o kapku víc. To se v době, kdy je pitná i dešťová voda čím dál vzácnější, opravdu hodí.

Navíc - kapková závlaha je opravdu po kapkách. Jde přesně ke kořenům, nestříká nikde kolem. Pokud byste spočítali rozdíl ve spotřebě vody u kapkové závlahy a u klasického zalévání hadicí, zjistili byste, že použijete jen zlomek vody. Každý litr jsou peníze. Stejně tak i čas na zalévání. Ve výsledku je kapková závlaha i přes vysoké počáteční náklady finančně velmi efektivní. To pochopili už rozumní drobní zahradníci i velkopěstitelé.

Zdroj: strefa.cz, tropf-blumat.cz