Jednoduchost přípravy a čistota je totiž nepřekonatelná, nabízené funkce stojí za pozornost: moderní kapslové kávovary nás hýčkají v rozmanitosti druhů kávy, kterou nám na požádání - tedy na jediné zmáčknutí knoflíku - připraví.

U kapslového kávovaru sílu kávy neupravujeme množstvím kávového prášku - ten je v kapsli konstantní - ale množstvím vody, kterou necháme do šálku natéct. Přístroje umí přizpůsobit nejen velikost (porci) nápoje, ale i dobu spaření a teplotu. Tento kávovar je ideální pro každého, kdo miluje jednoduchou proceduru. Ušetříme si práci s čištěním přístroje a nemusíme myslet na to, aby nám náhodou uskladněná káva nevyčichla - je totiž dobře uskladněná v kapslích.

Poručit si můžeme nejen kávu

Jednoduše připravená dobrá káva není nedostupná. Cena kapslových kávovarů je přijatelná, dají se sehnat v cenách pod dva tisíce korun. Nějaká ta stokoruna při vybírání takovéto investice ale asi nebude hrát roli (většina kávovarů se pohybuje cenově kolem 5000 korun, přesněji mezi 4000 a 6000 korunami). Při výběru záleží na příslušenství, variabilitě i systému a ceně kapslí (tedy provozu kávovaru).

Kapslový kávovar vybíráme nejen podle designu, ceny, ceny kapslí, ale i toho, jaké druhy kávy a kávových nápojů ten který kávovar umí. Silné espresso umí každý, kávovary mají většinou v „nabídce“ Caffè Crema a variace na Latte Macchiato. Kávovary uvaří Espresso Lungo a Ristretto. A pokud jsme zatíženi třeba na cappuccino a Caffè Latte, přijde ke slovu také integrovaná napěňovací tryska na mléko. Přístroj uvaří také kvalitní čaj a čokoládu.

Základem je kapsle

Kapsle obsahují mletou kávu, která je balená v ochranné atmosféře, takže si uchovává čerstvost a vůni. Zaručují optimální sílu kávy, čerstvost nápoje, vůně a chuti. Nehrozí tak, že byste mohli kávu nesprávně skladovat. Jedno balení představuje obvyklých 7 gramů. Káva je vlisovaná do filtračního papíru a ten je vložen do obalu z aluminia. Cena kapsle (a tedy jedné kávy) může vyjít na 7 - 8 korun a více, v akcích se kapsle dají sehnat i levnější.

Praktický tip: kávovar kombinovaný

Některé variabilní přístroje dokážou připravit kávu naporcovanou námi, i tu z kapslí. Jejich rozdíly ve vůni, chuti a intenzitě tak můžeme bezprostředně posoudit.

Z hotové kávy lze připravit zajímavé koktejly...

Medová káva: Dvakrát silnější kávu než obvykle vlijeme do vysoké sklenice, pokryjeme drobně drceným ledem, přidáme lžičku medu a šlehačku. Podáváme s dlouhou lžičkou.

Havajská káva: Umixujeme do pěny 0,4 l silné studené kávy, 1/2 l kávové zmrzliny a 1 dcl ananasové šťávy.

Granito: Do úzké sklenice nalijeme silnou kávu, doplníme stejným dílem jemně drceného ledu a navršíme šlehačku.

Ledová káva: Vanilkovou zmrzlinu smícháme se silnou, hodně vychlazenou kávou. Servírujeme ve vysokých skleničkách, zdobíme šlehačkou.

Foto: www.thinkstock.cz, Nespresso