Kapusta je skoro zázrak přírody. Je jen málo podobných zelenin, které jsou obdobně zdravé. Má mnoho blahodárných účinků a mezi ty horší patří jen nadýmání. Kapustu znali už v Mezopotámii a prošla celými věky až do současnosti, abychom ji téměř zavrhli a zapomněli na ni. Ale neprávem.

Zdroj zdraví

Všechny druhy kapusty jsou bohaté na vlákninu, udržují tak v příznivém stavu náš trávicí systém. Kapusta obsahuje vitamin C, vitaminy skupiny B, vitamin E a K. Je v ní také draslík, vápník, hořčík, železo, fosfor, selen a kyselina listová. Zejména kadeřavá kapusta obsahuje hodně karotenů. Kdo má potíže s žaludkem, játry nebo ho trápí střevní potíže, měl by pojídat právě kapustu; ta navíc i příznivě působí při snižování cholesterolu. A vezmeme-li v úvahu i zvyšování celkové imunity a hojení ekzémů a jiných kožních potíží, což se také kapustě přičítá, je určitě mnoho důvodů, proč se této zelenině nevyhýbat.

Nechte ji přejít mrazem

Kapusta je velmi vytrvalá zelenina. Například růžičková odrůda vydrží na záhonu hluboko do zimy, protože dokáže přečkat i patnáctistupňové mrazy. Naopak se doporučuje, aby ten mráz kapustičku přešel. Je pak křehčí.

Fóbie z kapusty

Mnoho lidí - jakoby v hrůze z převahy kapusty nad masem - má tendenci přidávat tučné maso. Výsledek je ale pak podobný, jako když v minulosti jediným vegetariánským jídlem mnoha našich hospod a restaurací byly kapustové karbanátky nasáklé tukem, a to ještě bůhvíjakým. Ke kapustě bychom měli dávat více bylinek a koření a o něco méně uzenin. Kapusta může být klidně hlavní surovinou a doplněná třeba jen o drobné kostičky špeku, posypaná opečenou strouhankou… Tohle je klasický recept pro dokonalou úpravu.

POKUD CHCETE NĚJAKÉ DOBRÉ RECEPTY NA ÚPRAVU KAPUSTY, POJĎTE SE INSPIROVAT NA IGURMET, KDE NAJDETE TŘEBA RECEPT NA BRAMBOROVÝ ZÁVIN S KAPUSTOU NEBO NA VYNIKAJÍCÍ ZAPEČENÉ KAPUSTIČKY.

Kapusta je košťálovina a jako taková způsobuje nadýmání. Kdo by se chtěl toho vyvarovat, měl by dodat kmín, šalvěj nebo tymián, které plynatost utlumují. Ale samozřejmě není dobré, aby kapustu jedly ženy těhotné či kojící.

Kapusta jako lehká zelenina

Z kapusty nemusíte dělat jen karbanátky. Lehčí úpravy představuje třeba orestování listů hlávkové nebo kadeřavé kapusty na olivovém oleji, s česnekem a zeleným pepřem. Dusit ji můžeme jako špenát a přidávat do těstovin, halušek, rýže. Jde o to, dosáhnout výborné chuti, a představit tak kapustu jako něco dobrého těm, kdo ji nikdy nejedli.

Saláty nám dovolí připravit kapustu velmi nalehko, dietně a zdravě. Vnitřní jemné listy povaříme ve slané vodě, vychladíme a pokrájíme na jemné proužky. Dáme do salátové mísy a přidáme nahrubo nastrouhaný celer, mrkev a přihodíme pár lístků rukoly. Zálivku vytvoříme z olivového oleje, vinného octa, soli a hrubě mletého bílého pepře.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com