Není to žádná falešná reklama, karlovarský knedlík je opravdu senzační. Z více důvodů. Jednak nemusí kynout. Ani se s ním nebudete trápit, povede se každému, kdo dodrží náš recept. A nejen díky petrželi vypadá na talíři úžasně.

Ke svíčkové i šípkové

Karlovarský knedlík můžete zvolit jako přílohu rovněž ke kachně, perfektně se doplňuje s omáčkami známými jako svíčková nebo rajská, i méně obvyklými (co třeba šípková?). A když na to přijde, klidně ho servírujte také k vepřovým výpečkům.

Tady máte videonávod:

Zdroj: VLM

Než se pustíte do práce

V našem receptu používáme pro jistotu trochu mouky, nicméně karlovarský knedlík se dá připravit také bez ní (pak jen doporučujeme nechat směs odpočívat v lednici asi 5 až 10 minut).

Suroviny: 400 g staršího bílého pečiva, 250 ml plnotučného čerstvého mléka, 150 g másla, 50 g polohrubé mouky, 4 vejce, sůl, muškátový oříšek, listová petrželka

Postup: Pečivo nakrájejte na kostičky, osolte a zakápněte mlékem. Oddělte žloutky a bílky. Žloutky vyšlehejte s mlékem, přidejte polohrubou mouku, znovu vyšlehejte, ochuťte muškátovým oříškem a solí. K pečivu přidejte nasekanou listovou petržel a pak ho přelijeme směsí žloutků, mléka a mouky. Vzniklé těsto promíchejte. Z bílků připravte tuhý sníh, který do směsi lehce vmíchejte.

Směs naneste na potravinářskou fólii, vytvarujte knedlíky, konce fólie dobře utáhněte. Každý knedlík znovu zabalte do druhé vrstvy fólie. Vařte je v páře 10 až 20 minut, celková doba varu závisí na velikosti šišek. Pokud byste knedlíky chtěli vařit ve vroucí vodě, zabalte je ještě do alobalu a vařte zhruba 20 minut. V polovině vaření ve vroucí vodě knedlíky otočte, aby se perfektně provařily.

Zdroj: akc.cz