Kaštany jsou vlastně semena stromu jírovce maďalu neboli kaštanu koňského, který je už od 17. století uznávanou léčivkou. Hlavní léčivou látkou obsaženou v kaštanech je aescin, který pomáhá od problémů s žílami – uleví při žilní nedostatečnosti, křečových žilách, hemoroidech, ale působí i proti tvorbě zánětů a otoků. Kaštany díky obsahu aescinu pomohou i při bolestech páteře, jako např. při problémech s ploténkami nebo ischiasu. Kaštanový gel zmírňuje revmatismus či problémy s věčně studenými končetinami. O důvod víc, proč si kaštany nasbírat a doma si z nich připravit účinnou tinkturu nebo gel.

Kaštanová tinktura

Budete potřebovat 30 kaštanů, ½ l bílého, alespoň 40% alkoholu (vodka, meruňkovice, pokud chcete tinkturu používat jen zevně, můžete použít i alpu) a dostatečně velkou uzavíratelnou sklenici.

Kaštany oloupejte a nakrájejte nebo nastrouhejte, případně nasekejte v robotu nadrobno. Přesypte je do čisté sklenice, zalijte alkoholem, aby byly zcela ponořené, a pečlivě uzavřete. Sklenici nechte stát na chladnějším místě 3–4 týdny, každý den ji pořádně protřepte. Poté obsah přeceďte přes plátýnko nebo hustý cedník, slijte do uzavíratelné, nejlépe tmavé lahve a uložte v chladu, klidně do lednice.

Jak tinkturu užívat

Tinkturu jemně vtírejte do postiženého místa, případně ji můžete na podporu žilního systému užívat i vnitřně, v tom případě začněte na dávce 15 kapek 2x denně. Po dvouměsíčním užívání si vždy udělejte měsíční pauzu. Děti, těhotné a kojící ženy a lidé s jaterními či ledvinovými problémy mohou tinkturu užívat pouze zevně.

Z tinktury lze vyrobit domácí kaštanový gel

Na křečové žíly se nejlépe aplikuje gel, i ten si můžete vyrobit doma. Budete k tomu potřebovat 300 ml kaštanové tinktury, 3 čajové lžičky agar-agaru (rostlinná želatina z mořských řas, lze koupit v prodejnách zdravé výživy), olivový olej dle potřeby, můžete přidat též pár kapek levandulového či kafrového oleje.

Želatinu nasypte do kastrolku, přidejte kaštanovou tinkturu a přiveďte k varu. Tři minuty míchejte, pak tekutinu nalijte do vyšší nádoby, v které můžete mixovat, nechte mírně vychladnout, přidejte k ní případné esenciální oleje a nechte úplně ztuhnout. Ztuhlou směs mixujte tyčovým mixérem a pomalu přidávejte olivový olej, dokud nebude mít gel konzistenci jednolitého jemného krému, který se dobře roztírá.

Hotový gel/krém přendejte pomocí stěrky do uzavíratelné čisté nádoby a uchovávejte v lednici, kde by měl vydržet zhruba čtvrt roku. Použitím špachtle při nabírání snížíte riziko kontaminace krému a prodloužíte jeho životnost.

Zdroje: abecedazahrady.dáma.cz, českátelevize.cz