Jako už dvanáct let zpátky, i tento rok vychází katalog domů TOP DOMY 2014. V něm najdete desítky typových domů, které dnešní developeři u nás nabízejí. Můžete se zde inspirovat pro vaši budoucí stavbu, nebo si rovnou vyberte jeden z nich.

Co jsou typové domy

Typový dům už dnes není to, čím býval před deseti či dvaceti lety. Typový dům splňuje všechny požadavky majitelů. A to především proto, že typové domy už nejsou tak typové, jak by se mohlo zdát. Jde vlastně jen o ideu a hranice myšlenky. To ostatní už záleží na investorovi.

ZDE NAJDETE VÝSLEDKY ANKETY TOP DOMY 2013

Hlavním argumentem pro výběr typového domu je rychlost výstavby, kdy firmy dokážou těžit ze zkušeností na předchozích stavbách, a výrazně tak zkrátit dobu mezi začátkem stavby a předáním klíčů majiteli. A čas jsou v tomto případě nemalé peníze. Čas také znamená rychlejší nastěhování, což je velmi výrazný argument. Rychlejší průběh stavby dnes už vyžadují i některé banky se svými úvěry, které jsou podmíněné časovým harmonogramem. Typizované stavby tak v tomto ohledu vyjdou mnohem lépe, protože mají připravené přesné rozpisy prací, které většinou sedí na dny přesně.

Proti katalogovým domům hovořil vždy fakt, že byly unifikované. Stejný dům najdete u Havlíčkova Brodu, stejně jako v Náchodě, Ostravě nebo u Chebu. Všechny mají stejnou dispozici a vejít do jednoho znamená vidět všechny.

Jenže tohle je už dnes přežitá myšlenka. Typizace znamená sice unifikovaný projekt, ale tak, aby se dal změnit. Je to jako u automobilů. Ty jsou také jednotné, ale můžete si vybrat, jaký motor, sedačky, rádio nebo kola chcete. U domů jsou možnosti ještě větší.

Stavební firmy už v základu vytváří domy, které mají nabídku hned několika různých vnějších i vnitřních dispozic. Nemusíte tak mít vstupní dveře na štítové straně domu. Můžete si vybrat verzi, která je přesune za roh. Stejně tak lze zrcadlově přeházet uspořádání místností, aby to lépe sedělo pozici domu vůči svahu, slunci, hluku a podobně. Tyto základní verze se stále nabízejí jako standardizované, a jsou tedy bez příplatku. Jeden dům tak může mít hned několik projektových dokumentací, které se liší jen v detailech. Jejich vytvoření přesto není drahé, protože se jedná jen o úpravy již existujícího.

Příští rok hlasujte

A každý rok vám také nabízíme možnost ohodnotit ty nejlepší. První kolo výběru kandidátů na titul TOP DŮM provede odborná porota v prosinci 2013. Výsledky prvního kola hlasování budou zveřejněné v časopise DŮM&ZAHRADA a na internetovém portálu Dumazahrada.cz. Z tohoto „předvýběru“ pak bude moci vybírat svého favorita široká veřejnost. Na internetu může hlasovat každý, koho zajímá obor Rodinný dům, kdo někdy stavěl, staví nebo se stavět chystá. Hlasy veřejnosti určí čtyři nejúspěšnější domy, z každé kategorie po jednom. Čtyři další vítězové vzejdou z druhého kola rozhodování odborné poroty. Odborná porota také určí domy zvlášť oceněné napříč všemi velikostními kategoriemi.

Velikostní kategorie, do kterých jsou soutěžní projekty rozdělené:

  • Domy s podlahovou plochou do 100 m²
  • Domy s podlahovou plochou do 130 m²
  • Domy s podlahovou plochou do 180 m²
  • Domy s podlahovou plochou nad 180 m²

Napříč všemi kategoriemi porota vyhodnotí domy poctěné tituly TOP DŮM 2014 ve speciálních kategoriích:

  • Pasivní rodinné domy
  • Mimořádně dostupný dům
  • Tradice českých stavenišť domu a zahrady
  • Budoucnost obnovitelných zdrojů