Pohodlnou až minimální obsluhou spolu s nabídkou mnoha druhů kávy se tyto kuchyňské spotřebiče pasovaly na téměř nepostradatelnou součást moderní domácnosti. Výhodou je i to, že při přípravě nápoje nevznikají na pracovní desce kuchyňské linky obvyklé nečistoty. Nejjednodušší automaty fungují na kapsle, dražší typy nabídnou několik způsobů přípravy kávy, a to jak z mleté kávy s kofeinem i bez, papírových kapslí neboli kávových podů až po zaručeně nejkvalitnější přípravu ze zrnkové kávy čerstvě namleté v integrovaném mlýnku.

Který vybrat?

Kapslové kávovary představují rychlé a na obsluhu velmi jednoduché řešení. Navíc se v současnosti rozšířila nabídka typů kávy, některé připraví i čaj nebo čokoládu. Nevýhodou těchto kávovarů jsou právě kapsle, které se sice podílejí na všech uvedených plusech, ale je nutné je rychleji doplňovat, přitom jejich cena není zanedbatelná, takže pro "kávové závisláky", kteří vypijí více šálků denně, nebude tento typ přístroje patrně nejoptimálnější. Naopak ty, kteří mají kávu zejména jako ranní budíček a konečnou tečku za obědem, některý z nově představených typů pravděpodobně osloví.

Pro větší fajnšmekry připadá v úvahu, kromě klasického pákového presovače, jedině automat se zmiňovaným integrovaným mlýnkem s možností nastavení příslušné hrubosti mletí, který umožní přípravu kávy z libovolného druhu těch nejjakostnějších kávových zrn, která v běžné distribuční síti těžko naleznou. Umožní jim i namíchání vlastní směsi přesně podle chuti.

Stříbrná edice

V novém barevném provedení se na sklonku roku na trhu objevil kávovar CM 5200 Silver Edition od společnosti Miele, který představuje efektní stříbrnou alternativu k dosavadnímu černému a lotosově bílému modelu volně stojícího kávovaru. I s ním pouhým stisknutím tlačítka připravíte zvolený druh kávy, ať už espresso, cappuccino, latte macchiato nebo dva šálky kávové speciality najednou. Výškově nastavitelná výpusť se přizpůsobí jak nízkému šálku na espresso, tak vysoké sklenici na latte macchiato. Nastavit lze také velikost porcí, množství kávy na šálek, stupeň namletí a teplotu. Vedle zásobníku na 250 gramů kávových zrn se nachází zásobník na mletou kávu, například bez kofeinu.

Neméně jednoduché je i čištění včetně odvápnění přístroje vzhledem k zabudovanému automatickému oplachování. Pouze u systému na horké mléko je třeba jednou za týden omýt trysku nejlépe v myčce. Výrobce na základě náročných dlouhodobých testů rovněž garantuje 20letou životnost rovnající se přípravě 50 000 šálků kávy.

Variabilní design

Designově čistý modulární systém kapslového kávovaru Nespresso U počítá s přizpůsobením konkrétnímu interiérovému vybavení či požadavkům uživatele. Tomu napomáhá jak zakulacená nádoba na vodu, kterou lze libovolně otáčet o 180° kolem přístroje a měnit tím jeho tvar, tak odnímatelný magnetický podstavec šálku. Vybrat si navíc lze ze čtyř barevných provedení: Pure Cream, Pure Black, Pure Grey a Pure Orange. Spotřebič je vybaven dotykovým rozhraním s naprogramovanými velikostmi Ristretto 25 ml, Espresso 40 ml a Lungo 110 ml a senzorickým tlačítkem pro oblíbenou velikost šálku. Příprava kávy by měla být velmi efektivní díky rychlému nahřátí do 25 vteřin. Statický tlak pumpy činí 19 barů. Objem nádoby na vodu je 0,8 litru, kontejner na použité kapsle má kapacitu 12 kusů. Nechybí praktický prostor pro uložení kabelu.

Čistota užívání je zajištěna systémem plně automatického vysunutí kapsle zamezujícím odkapávání přebytečné vody. Z užitných funkcí disponuje kávovar dále programem na odvápnění, signalizací prázdné nádoby na vodu a plného kontejneru na použité kapsle.

V duchu současných trendů má kávovar optimální profil spotřeby energie pro spotřebiče své třídy, k úspoře energie přispívá i automatické vypínání po 9 minutách nečinnosti, ovšem s možností přenastavení na 30 minut. Ekologickým aspektem je využití recyklovaných materiálů, které tvoří 30 % těla kávovaru. Samozřejmě se tak nedostanou do kontaktu s potravinami.

Systém tří

K novinkám z řady kapslových kávovarů se řadí také Tchibo Cafissimo Compact s unikátní technologií 3 tlaků spařování kávy. Nabídne přípravu až osmi šálků kávy za sebou, a to překapávané kávy, caffè crema či espressa s možností volby množství vody, a tím i intenzity připravovaného nápoje. Má jednoduché intuitivní ovládání pomocí tlačítek, zabudovaný zásobník na použité kapsle. K energetické úspornosti přístroje přispívá automatické vypínání po 15 minutách nečinnosti, poté spotřebovává pouze 0,5 W/hod. Kompaktní tvar předurčuje kávovar nejen do klasických kuchyní, ale i do malých kuchyňských koutů nebo kanceláří. Vyrábí se v červené, bílé a černé barvě.

Více chutí

Tchibo současně rozšířilo nabídku systému Cafissimo o čtyři druhy prémiových kávových kapslí: Espresso Brazil Beleza, Espresso Ethiopia Abaya, Caffè Crema Colombia Andino a Caffè Crema India Sirisha.

Barevný doplněk

Ke kávovaru neodmyslitelně patří speciální šálky na espresso. Nový přístroj vhodně doplní například designový set Thomas Sunny Day z nabídky Potten & Pannen - Staněk. Set se skládá z espresso šálku, skleničky na vodu a duálního podšálku. V 15 barevných provedeních je vyrábí renomovaná Thomas Rosenthal group.