Kávová sedlina často míří do odpadu, přitom má v domácnosti mnoho využití. Než si však povíme, jaké zázraky s ní doma můžete vykouzlit, je třeba ji správně usušit.

Obsah hrnku vylijte do síta a nechte okapat. Poté nasypte lógr v tenké vrstvě na pečicí papír a dejte schnout na teplé místo. Ideální místo je u okna, na balkoně nebo tam, kde je dostatek sluníčka. Lógr občas promíchejte, ať se suší rovnoměrně. Další možnost je použít troubu nastavenou na nízkou teplotu. Sušit můžete i více plechů najednou. Suchý lógr nakonec dejte do nádoby a uzavřete. Použít ho pak můžete na zahradě i v domácnosti.

1. Lógr jako hnojivo

Přidání kávového lógru do hlíny podpoří růst rostliny. Káva totiž obsahuje kromě kofeinu také spoustu důležitých živin, jako je draslík, hořčík a další minerální látky. Kávová sedlina navíc přitahuje žížaly, které půdu krásně prokypří, a rostlinkám se tak bude lépe dařit. Jednoduše stačí nasypat sedlinu na hlínu kolem rostliny, nebo ji přímo promíchat se zeminou.

Zdroj: Youtube

2. Kávový peeling

Kávový lógr také odvede skvělou práci i v péči o pokožku. Slouží jako peeling na ruce, chodidla či na problematické partie, jako jsou stehna, boky nebo bříško. Aplikace je snadná. Při sprchování si naberte lógr, namočte kůži a krouživými pohyby pokožku jemně masírujte. Po aplikaci stačí opláchnout. Kofein obsažený v kávě pomáhá pokožku zpevnit a zlepšit vzhled pomerančové kůže.

3. Maska na vlasy

Pokud vám začínají padat vlasy, může být první pomocí právě lógr. Káva posílí vlasové folikuly a stimuluje krevní oběh, čímž přispívá k rychlejšímu růstu vlasů a také pomáhá zabraňovat jejich vypadávání. Účinnou masku vytvoříte smícháním kávové sedliny s kokosovým olejem. Směs naneste na vlasy, vmasírujte do pokožky hlavy a nechte až hodinu působit. Poté opláchněte.

4. Pohlcovač pachů

Kávová sedlina dokáže neutralizovat nepříjemné pachy v domácnosti. Pokud se například potřebujete zbavit nepříjemných pachů z lednice, vložte do ní malou otevřenou nádobu s usušeným lógrem.

5. Čištění nádobí

Kávová sedlina je jemnější než písek k čištění hrnců, pánviček a grilu, ale udělá vám stejnou službu. Na houbičku nasypte trochu lógru a nádobí vydrhněte. Kávovou sedlinou zahladíte i drobné škrábance na tmavě hnědém nebo černém nábytku. Sedlinu dejte na papírový ubrousek a škrábance rozleštěte.

Zdroj: inspiracevbydleni.cz, kupi.cz