Rozdíl není jen v typu trouby, i když ten nám může pomoci v základní orientaci:

  • Plynová trouba mívá hořák jen vespod a hůře se v ní reguluje teplota. Někdo na ni přesto nedá dopustit, protože je levná na provoz a naše babičky v ní nakonec upekly všechno. Oproti elektrické troubě se rychleji vyhřeje a čas pečení bývá kratší.
  • Elektrická trouba hřeje zezdola i seshora, ale trvá déle, než se rozehřeje na požadovanou teplotu. Ta potom během pečení mírně kolísá a nemůžete se ani spolehnout na to, že bude působit rovnoměrně na celý plech.
  • Pečení v horkém vzduchu je oproti tomu rovnoměrné, zato velmi intenzivní. V horkovzdušné troubě můžete rovnou navolit teplotu o 20 °C nižší, než jaká se uvádí v receptu.

Jak poznáme, že máme v troubě tu správnou teplotu? Můžeme na to jít vědecky, pořídit si speciální teploměr, sledovat ho skrz skleněná dvířka a neustále regulovat. Mnohem praktičtější ale bude, když se s troubou prostě skamarádíme a naučíme se péct na základě zkušenosti. Teploměr nám beztak sdělí jen teplotu místa, kde je postavený - v elektrické a plynové troubě se teplota na různých místech může dost lišit. Někdy se stává, že cukroví umístěné blíže dvířek je ještě syrové, zatímco to vzadu se už připaluje. Záleží samozřejmě i na tom, na který rošt umístíme plech - v případě vánočního cukroví je asi nejlepší zvolit zlatou střední cestu a péct někde uprostřed.

Na kolik stupňů tedy otočit knoflík?

Když přijde na základní druhy vánočního cukroví, jako jsou rohlíčky, perníčky a pracinky, můžete se držet té samé teploty, kterou používáte pro pečení moučníků typu buchta a bábovka. Jen doba pečení bude pochopitelně mnohem kratší, protože jde o drobné cukrovinky. Osobně ideální teplotu testuji na muffinech: měla jsem odzkoušeno, že muffiny jsou hotové přesně za 20 minut při teplotě 180 °C. V nové troubě se ale za těchto podmínek po 20 minutách těsto stále lepí ke špejli - zvýšila jsem proto teplotu na 200 °C, a tu teď nastavuji při pečení všech ostatních sladkostí. Jiná trouba by naopak potřebovala teplotu o dvacet stupňů stáhnout. Je to potřeba vyzkoušet, a to nejlépe na vašem osvědčeném moučníku, který pečete nejčastěji.

Cukrovinky jako kokosky a pusinky, které se spíš suší, než pečou, vyžadují mnohem nižší teploty, a musíte je otestovat zvlášť. Rovnoměrnost pečení se dá vyzkoušet na toastovém chlebu: jeho plátky rozprostřete na plech, vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a čekejte, až začnou hnědnout. Jasně uvidíte místa, kde zhnědl rychleji a kde je ještě světlý.

A na závěr ještě jeden malý poznatek: druhá várka cukroví bývá upečená rychleji než ta první. Na vině může být naše vlastní nedočkavost, se kterou tu první várku vstrčíme na rošt, aniž bychom troubu pořádně rozpálili. Teprve s druhou várkou trouba žhaví naplno už od samého začátku. Pokud s tímto možným časovým rozdílem nepočítáme, cukroví se nám snadno připálí.