Pojďme se podívat, jaký tmel je k čemu vhodný:

Akrylátový tmel

Používá se tam, kde pracuje zeď (praskliny, spáry), může přilepit lišty, ale nic těžšího. Jeho hlavní výhodou je možnost přetírání. Postupně zasychá, takže s časem ztrácí část své elasticity.

Silikonový tmel

Používá se tam, kde je třeba utěsnit a zachovat elasticitu. Používá se tedy v koupelnách, sklenářství, ale i v kuchyních, kde se s úspěchem používá při lepení desek. Speciální kategorií je sanitární silikon, který odolává plísním. Silikonové tmely nelze přetírat barvou.

Stavební tmel

Jde o druh akrylátového tmelu, jen jeho vlastnosti jsou upraveny pro venkovní použití. Odolává tak povětrnostním podmínkám a UV záření.  

Střešní tmel

Specializovaný tmel, který se využívá při opravách střech, kde odolává UV záření a povětrnostním podmínkám, nestéká a lze s ním pracovat i za deště.

Truhlářský tmel

Vyspravuje spáry a díry ve dřevě. Dodává se v několika barvách i typech. Je brousitelný a přetíratelný. Navíc je odolný vůči vodě a plísním. Používá se tak třeba při opravách dřevěných oken na exponovaných místech. Speciálním druhem pak je parketový tmel, který zůstává i po zaschnutí pružný.

Kamnářský tmel

Využívá se tam, kde je třeba tmelit spoje zatížené vysokou teplotou, a to až 1200 °C. Používá se tak na pece, kamna a krby a komínové systémy.