Zajímalo by nás, jestli designéři mají nějaké tipy, kde hledat interiérové vybavení, nábytek, doplňky apod. Například lidé znají obchodní domy IKEA apod., ale zamilovat se do křesla Egg Chair od Jacobsena asi nemůžou, protože o něm nevědí a netuší, kde se dá u nás sehnat. Kde tedy designéři berou nábytek? S jakými truhláři spolupracují? Zeptali jsme se u Hezkey.cz, tedy u jakési zprostředkovatelské služby bytových designérů. A tady máte tři architekty a jejich rady:

Ing. arch. Jakub Heidler

Během navrhování se snažím dotáhnout nápady až do úplného detailu. Některá svítidla tedy promýšlím sám, vystačím si i s obyčejnou objímkou a žárovkou. Buben z pračky pak může být skvělým stínidlem, které vrhá zajímavé světlo do prostoru koupelny. S nábytkem je to podobné, i běžný výrobek z IKEA je možné použít atypickým způsobem. Viděli jste už pavouka zavěšeného ze stropu a seskládaného z osmi lampiček Tertial? V této návaznosti pak hledám truhláře, kteří se nebrání originálním a netradičním řešením, experimentují a nebazírují na zaběhlých a konzervativních postupech.

MgA. Petra Vasquez

Vždy záleží, v jakém stylu a v jaké ceně nábytek nebo doplňky hledám. Sleduji vývoj, novinky, ale to neznamená, že je okamžitě v návrzích použiji. Na trhu je obrovské množství značek a výrobků, vždy porovnávám vzhled a funkčnost s cenou za daný produkt. K čemu je vám židle z drahých materiálů, když si na ní pohodlně neposedíte? O to větší radost mám z krásných, cenově dostupných výrobků, jako jsou třeba nenápadné, a přesto dokonalé sklenice Vicenza od designéra J. Pelcla. Podvědomě hledám kvalitní materiály i zpracování, balastu všeho druhu je kolem nás příliš mnoho. Klientům ráda doporučím české výrobce, pro které jsou tyto hodnoty samozřejmostí, fantastická jsou svítidla Lucis nebo sedačky a postele Polstrin.

Je pro mne důležité vědět, jaká je maximální výše investice, kterou klient chce či může realizaci interiéru věnovat. Lidé by se měli přestat bát říci, kolik peněz na své bydlení mají. Nehodnotím, zda je to moc, nebo málo, umím navrhnout interiér za málo i hodně peněz. Fandím mladým nadšeným tvůrcům, z akcí typu LeMarket a Designblok si kromě inspirace vždy odnáším i zajímavý výrobek s příběhem. Retro a antik kousky hledám většinou přes internet, ať už renovované, nebo v původním stavu. V Praze hodně postrádám živelné pařížské trhy typu "blešák", podněcují v lidech kreativitu a hravost. Má práce mne baví, a i proto si vybírám truhláře a další výrobce-realizátory nejen podle referencí, ale hlavně takové, kteří dělají svoji práci rádi a záleží jim na výsledku. Jsou spolehliví, tvůrčí a přímí v jednání se zákazníky. Potřebuji, abychom byli na podobné vlně a lidsky si rozuměli, pak je i řešení obtížného zadání radost.

Ivana Šustrová, B.A.

Ze světel ráda v navrhovaných interiérech používám Lucis, Bulb, Alhambra či Brokis. Nabízejí široký výběr různých typů osvětlení – jak technické, tak designové. Navíc nabízejí skvělou podporu prodeje v showroomech a při realizaci. Z nábytku hodně používám výrobky Alhambra, Polstrin, TON či Kare design, které mají velký výběr výrobků v různých cenových kategoriích – kvalitní typové produkty nebo i čalouněný nábytek na míru dle požadavků klienta. Co se týče truhlářů, ráda spolupracuji s Devoto díky jejich rychlému jednání a výborné kvalitě dodávaných produktů.