V první řadě potřebuje taková cuketa dostatek místa. Na malé zahrádky to tedy není, tam volte raději třeba okurky. Proč? Cuketa plodí vždy zároveň a hodně. Navíc má velké, sytě zelené listy a kvete žlutými květy. Celá tato rostlina je překvapivě masivní a působí skoro až okrasně.

Pokud vás pěstování cuket přece jen láká, můžete zkusit vysázet je do květináčů, potřebujete ale skutečně hlubokou a prostornou nádobu. Do nádoby vysázejte vždy po jedné rostlince, a pokud chcete rostlin víc, nedávejte květináče příliš blízko k sobě a dopřejte jim ideálně alespoň půlmetrové rozestupy.

Hlavní kámen úrazu je často neúrodná půda

Kromě prostoru je cuketa skutečně náročná i na živiny. Pokud máte na zahrádce písečnou nebo jílovitou půdu, cukety vám příliš mnoho plodů nedají, pokud vůbec vyrostou.

Nejlépe uděláte, když cuketu vypěstujete přímo na kompostu. Pokud takovou možnost nemáte, čeká vás příprava minimálně rok předem. Zaryjte do hlíny opravdu velkou dávku kompostu, ať dodáte půdě živiny. Příští rok můžete zkusit cukety sázet a opět dodejte dostatek hnojiva.

Když rostliny začnou plodit, dopřejte jim dostatek zálivky, a i mulčování vaší úrodě velmi pomůže. Ale o tom až příště.