Domácnost samozřejmě není sterilní laboratoř a ani by neměla být - kontaktem s běžnými viry a bakteriemi si tělo posiluje imunitu. Není ale vůbec výjimkou, že se v houbičce na nádobí skrývá salmonela nebo E. coli, což nejsou organismy "běžné", nýbrž nebezpečné. Houbička zůstává po použití ještě dlouho vlhká, a tak v ní bakterie mohou snadno přežívat.

Na internetu narazíte na radu sterilizovat vlhké houbičky a drátěnky v mikrovlnné troubě po dobou 2 minut na plný výkon. Je sice pravda, že se takto zlikviduje až 99 procent bakterií, na druhé straně ale možná přijdete o mikrovlnku a seznámíte se s několika zástupci místního hasičského sboru. Lepší proto bude houbičku pravidelně měnit, a to nejlépe jednou týdně. Talíře, mísy a prkénka, na nichž leželo syrové maso, nejprve vydrbejte starou houbičkou, která může jít rovnou do koše, a pak je teprve doleštěte novou.

Bakterie se nejlépe množí tam, kde je vlhko a teplo. Kromě okolí kuchyňského dřezu to tedy bude i koupelna. Zde se jich nejvíce zabydlí v ručnících a osuškách, na zubních kartáčcích, ale také třeba na dětských hračkách do vany. Než si stačíte povšimnout, že ta žlutá kačenka začíná naspodu černat, vaše batole ji už radostně ožužlává. Hračky proto nenechávejte po vykoupání na vaně, ale nechte je uschnout na suchém místě, klidně i mimo koupelnu.

Nesmíme zapomenout ani na pračku. Mokré prádlo zanechané v uzavřeném prostoru se záhy stává líhní škodlivých mikroorganismů, takže ho vždy musíme vyndat ihned po doprání. Dvířka pak nechávejte po nějakou dobu otevřená, aby se pračka mohla vyvětrat. Jednou za čas ji zapněte jen tak naprázdno, popřípadě na čisticí program.

Elektronika, počítačové klávesnice a dálkové ovladače nejsou jen lapači prachu, ale také bakterií. Je to nejen tím, že na ně každý sahá, ale také z důvodu, že k jejich vyčištění nemůžeme použít běžné prostředky typu voda s jarem. Přímo pro čištění elektroniky se prodávají roztoky a ubrousky na bázi alkoholu, někdy i v sadě se štětcem a utěrkou. Jde zřejmě o nejšetrnější, a zároveň efektivní způsob, jak udržet ohmataná tlačítka čistá a bez bakterií.