Máte rádi vánoční svátky? K nim se neodmyslitelně pojí i mikulášské tradice. Svatý Mikuláš má svátek 6. prosince, ale s čerty a anděly vychází do ulic už 5. prosince.

Kdo byl Svatý Mikuláš?

Křesťanský biskup, který žil ve 4. století na místě zvaném Myra v Malé Asii (dnešní Turecko). Zemřel 6. prosince, a právě proto mu do dnešních dob tento den patří alespoň jako svátek jeho jména. Byl známý svou štědrostí a laskavostí, zejména vůči chudým a potřebným. Patří mezi nejuctívanější svaté v celém křesťanství, ve východních církvích je druhým nejuctívanějším svatým vůbec (po Panně Marii).

Postupem času se příběhy o jeho skutcích a štědrosti staly legendárními a on se stal vzorem pro moderní postavu Santa Clause. Svatý Mikuláš je patronem dětí, námořníků a obchodníků.

Zdroj: Youtube

Proč ho následují čert s andělem?

Symbolizují kontrast dobra a zla. Čerti se starají o symbolické trestání a strašení zlobivých dětí. Čerti chodili s Mikulášem od nepaměti. Pokud se ptáte, proč zrovna čert, existují dvě alternativní pověsti. Říká se, že se Mikuláš utkal se samotným ďáblem, porazil ho svou dobrotou a ten jej v podobě čerta dodnes pokorně doprovází. Další verzí je, že společník za Mikulášova života mohl být černoch. Ve 4. století jich bylo v Evropě opravdu málo a obyčejní lidé si jej jednoduše interpretovali jako čerta. Anděl je ale relativně nová verze. Byl přidán uměle jako protipól čerta.

zdroj: cs.wikipedia.org, homeandlife.cz