Asi málokterá část bytu se vyznačuje takovou houževnatostí jako koupelna. Při běžném používání se zdá být téměř nezničitelná. Je ovšem třeba rozlišovat mezi životností fyzickou a morální. Hmotná trvanlivost je založena na kvalitě sanitární keramiky a dalšího vybavení, zatímco morální stárnutí znamená, že při dalším vývoji technologií, standardů či trendů koupelna přestane vyhovovat požadavkům svých uživatelů. Pokud toto nastane, dochází k předčasné výměně vybavení koupelny jednoduše proto, že už se uživatelům nelíbí nebo nesplňuje jejich požadavky. Pokud ovšem koupelnová keramika lahodí oku uživatelů až do svého fyzického opotřebení, jedná se o efektivně vynaložené peníze.

Funkce soudobé koupelnyPo kuchyni je koupelna dalším nejbouřlivěji se měnícím prvkem bytu vymaňujícím se z klasických mantinelů. Koupelna se tak z pozice malé místnosti bez denního osvětlení ve středu dispozice dostala do exkluzivních pozic v blízkosti ložnic mnohdy s impozantním výhledem do exteriéru. Zásadním způsobem se změnil pohled na význam koupelny. Ta již není pouhým místem pro očistu, ale plnohodnotnou součástí bytu na úrovni obývacího pokoje, stejně jako zmíněná kuchyně.

Koupelna na doživotíZařizování koupelny v novém bytě či domku je svým způsobem velmi zodpovědná práce, koupelnu totiž neděláte jen pro sebe, ale vzhledem k její dlouhé životnosti i pro svoje děti. Vždyť se stačí podívat okolo sebe, lidé vydrželi používat nepěkné panelákové koupelny někdy i po čtyři desetiletí, a to měla podobná koupelna a její keramika poměrně nízký standard. Z toho plyne jednoduchý závěr, koupelna s kvalitní keramikou vydrží běžně půl století. Dobrým příkladem jsou jistě koupelny prvorepublikových domů či dokonce staveb přelomu 19. a 20. století, jenž mnohde slouží dodnes a jsou pýchou svých majitelů. Nadčasově zvolená rozlehlá umyvadla, vany s litinovými nohami a zlacené vodovodní baterie se staly klasikou, takže se originály či repliky používají dodnes.

Mistrovské díloDůležitý úkol spočívá ve stanovení rázu koupelny a podle něj je třeba vybrat i keramiku, která podtrhne celkovou atmosféru prostoru. Jedním z hlavních předmětů dodávajícím koupelně její výraz je umyvadlo, zaměřme se proto v závěru právě na jeho výběr. Například značka Laufen přisuzuje designu všech svých výrobků zásadní význam, oslovuje věhlasné návrháře a studia, aby pro tuto značku vytvořili exkluzivní výrobky prvotřídní kvality. Volbou libovolného produktu s logem Laufen získáte jistotu, že investujete své peníze do designově i výrobně precizně ztvárněné keramiky. Jako inspiraci pro obtížný výběr umyvadla svého srdce přinášíme několik designových podnětů, jejichž autory jsou renomovaní světoví návrháři, nechte se inspirovat.

MylifeK extravaganci má v následujícím výběru nejblíže umyvadlo, které se tekoucí vodě otevírá čtvercovou deskou se silným lemem a zužuje se směrem dolů k odtoku. Tvary skoupé na křivky naznačují tok vody dle zákonů gravitace a její koncentraci ve spodní části umyvadla. Návrhář Hartmut Esslinger ze studia frog objevil prostřednictvím tohoto setu jednoduchou pravdu – komfort a relaxace jsou tím nejpřirozenějším v životě člověka. Proto působí celá kolekce velmi příjemným dojmem. Umyvadlo Mylife je dostupné v různých šířkách, novinka letošního roku navíc potěší majitele malých koupelen, protože právě toto velkorysé umyvadlo je nyní k dispozici s šířkou „pouhých“ 65 cm.

Palace DuePrávě toto je ta správná volba pro ty, kteří chtějí mít umyvadlo přesně do své koupelny. Právě tomuto požadavku odpovídají řezatelná umyvadla značky Laufen. Podle rozměrů vaší koupelny může být umyvadlo šikmo či rovně seřezáno tak, aby vám domů padlo jako ulité. Vedle možnosti přizpůsobení se další zřejmou výhodou stává možnost současného používání umyvadla dvěma osobami, aniž by se přitom neustále atakovaly svými lokty jako u běžných dvojumyvadel. Promyšleným tvarováním docílil návrhář Werner Scholpp nejen výhodného přístupu k umyvadlu ze dvou stran, ale navíc dosáhl elegantního tvaru plného noblesy.

GalleryPříznivce měkkých a ladných tvarů osloví přirozené oblé křivky série keramiky od tvůrců z Phoenix Design. Pokud budeme hledat charakteristiku, která by nejlépe vyjadřovala působení keramiky Gallery, nejvýstižněji ji popíšeme jako přirozeně nadčasovou. Její tvary nadchnou všechny milovníky klasiky ale svým moderním pojetím potěší i odpůrce tradic. Zavděčit se všem je opravdu těžké, ale návrháři ze studia Phoenix Design profesionálně zvládnutou prací s detailem a redukcí nadbytečných tvarů u Gallery dosáhli působení, které bude svým klidem oslovovat trvale.

-td-Foto: Laufen