Příliš brzké hnojení může způsobit předčasný růst listů a následné umrznutí. Pozdní hnojení zase ztrácí na účinnosti. Nejlepší je volit pozdní jaro, tedy zhruba květen.

Regenerace trávníku po zimě je tak trochu věda. Naštěstí existuje toto video, kde vám celý proces krásně shrnou:

Zdroj: Youtube

Růst kořínků je klíčový

Začátkem jara tráva potřebuje čas na zotavení se po zimě a růst kořínků. Pokud je hnojivo aplikováno příliš brzy, trávník může přesměrovat svou energii do listů a zamezit zdravému růstu kořenů. Proto je důležité vyčkat na správný okamžik a umožnit trávníku vzpamatovat se.

Hnojili jste na podzim?

Pokud jste hnojili trávník na konci podzimu, pomalu uvolňované živiny z podzimního hnojiva mohou pomoci trávníku v prvních měsících jara. Podle serveru Pasti to znamená, že není nutné hnojit trávník hned na začátku jara, protože již disponuje dostatečným množstvím živin.

A kdy a čím tedy přesně hnojit?

Nejlepší čas pro jarní hnojení trávníku je květen nebo začátek června. V této době je trávník již plně regenerovaný po zimě a zbarvený svěží zelení.

Nejde samozřejmě jen o čas, ale i o typ hnojiva. Jen tak bude váš trávník zdravý a krásný. Existuje mnoho druhů hnojiv, které se liší složením a dávkováním. Výběr hnojiva by měl být založen na stavu trávníku a jeho potřebách.

Ať se dílo podaří.

Zdroj: https://pasti.cz