Sklizeň brambor podle odrůdy


Je spousta faktorů, které mají vliv na sklizeň brambor – a které nemůžete ovlivnit. Velkou roli hraje počasí, ale i místo, kde brambory pěstujete. Vy můžete dobu sklizně ovlivnit dobou výsadby, ale i volbou vhodné odrůdy. Ty se dělí podle vegetační (od výsadby do zralosti) doby:

  • velmi rané (90 až 110 dní),
  • rané (110 až 120 dní),
  • polorané (120 až 130 dní),
  • polopozdní (130 až 145 dní),
  • pozdní (nad 145 dní).

Pokud chcete sklízet co nejdříve po výsadbě, budou pro vás vhodné velmi rané brambory, které lze sklízet zhruba 3 měsíce od výsadby. Polorané dozrají o měsíc později.

Kdy je brambora přichystána ke sklizni?

To, zda je brambora dostatečně zralá na sklizeň, poznáte podle nati. Pokud bude nať žlutá a suchá, případně ji začne napadat mandelinka bramborová, je nejvyšší čas začít sklízet. Pokud necháte brambory v půdě déle, už by dál nerostly a hrozilo by, že se začnou kazit.

Právě na nati můžete zpozorovat také zárodky nejrůznějších chorob. Takovou nať je vhodné nechat uschnout a spálit.

Kdy na sklizeň raných brambor?


Rané brambory patří k nejčastěji sázeným. U kvetoucích druhů brambor je možné sklízet první brambory již po odkvětu – v době, kdy jsou listy zelené. Tyto brambory se sklízejí s nevyzrálou slupkou, před dosažením fyziologické zralosti.

Rané brambory obsahují méně škrobů a více vody. Nejsou určené ke skladování. I proto jsou vhodné k pěstování na menší ploše.

Zdroj: zahrada-centrum.cz, ireceptar.cz