Na drobné opravy myslí občanský zákon. V něm se píše, že nájemce by měl provádět právě drobné opravy a běžnou údržbu bytu. Což je na jednu stranu jasné, ale na druhou to umožňuje velké množství spekulací. Tak například – bydlíte v bytě, nečistíte odpady a praskne vám odtok v umyvadle nebo sprše. Kdo nese odpovědnost?

Proto máme nařízení vlády č. 308/2015 Sb.

Zde se píše, že běžná údržba bytu je udržování a čištění zařízení a vybavení bytu – jde o malování, opravu omítek, tapetování a čištění podlah včetně podlahových krytin, obkladů stěn a čištění zanesených odpadů až ke svislým rozvodům.

Také nařízení myslí na udržování zařízení bytu ve funkčním stavu. Nájemce má zajistit pravidelné prohlídky a čištění vodovodních výtoků, zápachových uzávěrek, odsavačů par, digestoří, mísicích baterií, sprch, ohřívačů vody, bidetů, umyvadel, van, výlevek, dřezů, splachovačů, kuchyňských sporáků, pečicích trub, vařičů, infrazářičů, kuchyňských linek, vestavěných a přistavěných skříní.

Také musíte kontrolovat, jestli funguje hlásič kouře, termostatické hlavice s elektronickými zařízeními, musíte kontrolovat a udržovat vodovodní baterie.

Za co ještě zodpovídáte jako nájemce?

Musíte dbát na opravy vrchních částí podlah, opravy podlahových krytin a výměnu prahů a lišt. Pokud se rozbije něco pod podlahou, vaše zodpovědnost to pravděpodobně není. Dále myslíte na opravy jednotlivých částí dveří a oken včetně klik, rolet apod. Do vaší zodpovědnosti spadají i vypínače, zásuvky, jističe, zvonky a tak dále. Musíte dbát i o opravy kamen apod.

Vždy ale nejvíc záleží na tom, jak to máte specifikováno ve smlouvě. Dobře si to tedy pročtěte.

Zdroj: hypoindex.cz, zakonyprolidi.cz