Práce na jejím sklízení začíná teoreticky už v létě. Tou dobou je potřeba odlomit její vrchol, jedině tak zvládnou dorůst všechny růžičky. Stejně tak je dobré protrhat listy, které stíní plodům.

Samotné sklízení probíhá od října do prosince

Kapusty sklízíme, když jsou malé, ideálně tak do 5 centimetrů. Klasické odrůdy se sklízí teprve po prvních mrazech, díky těm se stanou plody nejchutnějšími. Novější odrůdy, které jsou nyní běžnější, už můžete sklízet téměř kdykoli. Plody jsou sladké od začátku a nemusíte čekat na první mráz.

Sklízejte celé rostliny nebo odřežte jednotlivé kapustičky. Záleží na vaší spotřebě. Pokud sklidíte víc kapustiček, než aktuálně spotřebujete, zamrazte je, aby neuvadly.

Co s kapustičkami?

Můžete je přidat do polévky nebo třeba podusit a podávat jako přílohu. Přinášíme i jeden neobvyklý recept na tvarohovo-kapustové krokety. Kapustu podusíte na pánvi. Dvě lžíce kapusty rozmixujete s 30 gramy tvarohu. Přidáte dvě vejce, 70 gramů mouky a 50 gramů nastrouhaného sýra. Z těsta vytvarujte kuličky, obalte v mouce a uvařte.

Zdroj: nkz.cz, ireceptar.cz