Zahrádkáři se někdy chlubí cuketami obřích rozměrů, kterých se dá pravidelným hnojením a vydatnou zálivkou opravdu dosáhnout. Je pravda, že veliké a plně vyzrálé cukety se lépe skladují, protože se tak rychle nekazí. Skladovat je můžete v podstatě jako dýně - na chladném a suchém místě vydrží klidně až do Vánoc. Stejně jako dýně je však budete i loupat a zbavovat semínek, protože slupka bude příliš tuhá a semínka veliká a tvrdá.

K okamžité konzumaci je proto lepší sklízet cukety ještě mladé, nejlépe o délce mezi 10 a 20 centimetry. Takové plody loupat nemusíte, čímž si nejen ušetříte práci, ale navíc se díky tomu neochudíte o řadu cenných vitaminů a minerálů, které se tradičně nejvíce hromadí právě ve slupce. Plody cukety jsou skvělým zdrojem vitaminů B, C a E, dále obsahují betakaroteny, hořčík, vápník, železo, zinek a spoustu vlákniny. Jejich pravidelná konzumace zlepšuje trávení, stabilizuje hladinu cukru v krvi a zbaví organismus nežádoucích toxinů.

Sběr mladých plodů kromě toho podpoří násadu plodů nových, a úroda tak bude hojnější. Pokud byste cukety nechali růst do větší velikosti, rostlina by veškerou energii soustředila do zrání semen a nové plody by nenasadila.

  • Tip: Mladé cukety je nejlepší opatrně vykroutit rukou; při použití zahradních nůžek hrozí riziko přenosu případných infekcí z jiných rostlin. Velké, vyzrálé plody určené k delšímu uskladnění oproti tomu stříháme nůžkami i se stopkou.

Někdy se stane, že plody cukety začnou od konce zahnívat, ačkoli se třeba ani nedotýkají země. Na vině bývá nedostatek živin, zejména vápníku; v takovém případě by problém mělo vyřešit přihnojení. Styku s vlhkou zemí pak zabráníme netkanou textilií nebo destičkami, jimiž plody podložíme.