Jak poznat, že je dýně zralá?

Nejprve je důležité umět rozeznat, kdy jsou dýně vhodné ke sklizni. Dýně jsou plně zralé, když mají pevnou slupku, kterou nelze promáčknout, a výraznou barvu. Pokud si nejste jistí, můžete na slupku zaklepat. Když uslyšíte dutý zvuk, jako při bubnování, je dýně zralá. Dalším znamením zralosti je stonek dýně, který by měl být suchý a dřevnatý.

Kdy sklízet dýně

Obecně lze říct, že ideální období na sklizeň dýní začíná počátkem srpna a končí koncem října. Vždy však záleží na konkrétní odrůdě a také na přízni počasí. Toho, že by dýně přezrála, se bát nemusíte. Spíše je nutné kontrolovat, zda nehnije odspodu. To, že jsou již listy zažloutlé a usychají, vůbec ničemu nevadí. Okrasné dýně vhodné na výzdobu je pak možné sklízet až do pozdního podzimu.

Podívejte se, jak dýně klíčí a roste během 120 dní:

Zdroj: Youtube

Jak skladovat dýně

Pokud dýně správně uskladníte, vydrží vám klidně až do jara. Dýně nesnáší vlhko a milují sucho. Raději tedy volte suchý, teplý byt než vlhký a studený sklep. Nejvhodnější teplota pro skladování je 10-15 stupňů. I v chodbě panelového bytu, kde se teplota pohybuje kolem 20 stupňů, však dýně můžete uskladnit. Dýně se neustále odpařuje, proto její slupka postupně tvrdne a po čase už není k jídlu. V tomto případě dýni oloupejte a slupku použijte například na zeleninový vývar.

V suchu dýně snesou i vyšší teplotu, ale musíte je pravidelně kontrolovat. Náchylné ke zkažení jsou menší dýně, proto je vždy zpracujte jako první. Důležité také je, aby byl k dýni přístup vzduchu ze všech stran a aby se vzájemně nedotýkaly. Nejlepší je dýně skladovat na dřevěných roštech, na policích v kuchyni nebo v papírových krabicích. Nikdy však dýně neskladujte v lednici.

Zdroj: ireceptar.cz, kellogggarden.com