Jablka se sklízí od července do listopadu. Záleží na konkrétní odrůdě jablka, kterou máte na zahradě. Abyste je mohli sklidit, musí být jablka řádně zralá. Pokud je sklidíte dříve, mohou se vám začít scvrkávat, slupka začne hnědnout a chuť nebude tak dobrá. Stejně tak si dejte pozor na pozdní sklizeň, protože jablka jsou pak moučná, brzy měknou a jsou náchylná k hnilobě.

Jak poznat, že jsou jablka zralá

V případě, že pěstujete zelená jablka, skliďte je, když se začnou vybarvovat do zelenožluté barvy. Pokud pěstujete jablka s červenou slupkou, pro jejich sklizeň je ideální hnědočervená až zářivě červená barva. Dále poznáte zralá jablka podle hnědnutí jader, když jdou stopky jednoduše oddělit od větve nebo když jablka začnou padat ze stromu.

Čtěte také

Bylinka pěstovaná ve sklenici.

Čtěte také

Rostliny, které rostou i jen ve vodě

Jak správně sklízet jablka

Jablka se sklízí, když je sucho, nejlépe odpoledne. Každé jablíčko při sklizni nadzvedněte rukou, až se stopka oddělí od větve. Plody nemačkejte, abyste je nepoškodili. Poté je vložte do košíku. Když máte již plody sesbírané, třiďte je podle toho, na co se je chystáte využít. Z košíku je berte po jednom a přebírejte je hned na místě.

Jak skladovat jablka

Letní jablka není vhodné skladovat. Ta jsou vhodná k okamžité konzumaci. Zimní odrůdy mohou zůstat šťavnaté a chutné až do začátku jara, pokud jsou správně uskladněny. Ideálním místem pro uskladnění je sklep. Měl by být chráněn proti promrznutí, ale zároveň větraný tak, aby se vzduch pomalu, ale stále vyměňoval. Skvěle poslouží také prázdná chladná garáž nebo nevyužitá chodba.

Nejdéle si uskladněná jablka zachovají kvalitu při teplotách mezi 2 a 8˚C a relativní vlhkosti vzduchu 90 %. Ve sklepě společně s jablky neskladujte brambory, řepu, cibuli, celer a další druhy zeleniny, které mají výrazné pachy. Ovoce by jimi mohlo načichnout. K uskladnění vám nejlépe poslouží ploché lísky, na které si ovoce můžete rozložit jedno vedle druhého. Opatrně je přepravte na skladovací místo, aby se plody nepoškodily. 

Zdroj: ireceptar.cz, zahradkarskaporadna.cz

Čtěte také

Ostružiník řez

Čtěte také

Správný prořez ostružiníku