Výsadba na podzim má mnoho výhod. Jak už bylo řečeno, budete mít cibuli k dispozici velmi brzy. Zároveň neriskujete útoky škůdců, to hrozí až na jaře. Zima poslouží jako jednoduchá ochrana.

Na co při sázení na podzim myslet

Prvním zásadním krokem je vybrat správnou odrůdu, musí vydržet přes zimu. Poraďte se se zahradníky v zahradnických obchodech. Zároveň si ohlídejte teplotu. Měla by se pohybovat nad pěti stupni, pak už by cibule nemusela přežít.

Jak na to?

Připravte si sazečky cibule. Udělejte si dolíky hluboké asi 6 centimetrů – cibuli na podzim sázíme hlouběji než na jaře, aby ji půda více chránila před zimou. Dolíky mají mít mezi sebou vzdálenost ideálně 8 centimetrů a jednotlivé řádky 20 centimetrů.

Sázejte pouze pevné, zdravé a menší cibulky. Nejlepší jsou ty, které nejsou větší než dva centimetry. Postupně je umisťujte do děr vždy špičkou nahoru.

Sázení není všechno

Aby sazenice přežily zimu, musíte na hotový záhon položit fólii. Hlínu můžete případně i mulčovat. Když na podzim přijdou ještě suché dny, zlehka sazeničky zalévejte. Pokud jsou dny vlhké, nezalévejte vůbec.

Zdroj: ireceptar.cz