Pozdní výsev, nekvalitní substrát, ale také semena, která tak nějak „nefungují“. Důvodů pro chudou úrodu je více než dost. Pokud chcete, aby se letos vše povedlo na výbornou, máme pro vás tipy, s nimiž to určitě zvládnete.

Kde vzít semínka pro výsev?

Nejkvalitnější semínka pro výsev zeleniny jsou ta, která máte z vlastní produkce a u nichž máte jistotu, že vše funguje, plodiny jsou chutné a jejich výnos dostačující. Další možností je nákup semínek od firem, které se vám osvědčily. Dále pak výměna semen se sousedy.

Do čeho výsev provádět?

U zeleniny, která se vysévá po jednom semínku, jsou vhodné sadbovače. Ty mají malé komůrky, které naplníte zeminou, vytvoříte důlek, vložíte semínko a vše zahrnete substrátem. Zálivka se provádí rozprašovačem, aby nedošlo k vyplavení semen.

Využívat však můžete i plastové nádobky od ovoce či masa. Nikde nešetřete se substrátem. Musíte jej natlačit až nahoru, semínka vysévejte na povrchu a vždy je zakryjte trochou zeminy. V opačném případě by jim při rašení stěna nádoby stínila.

Oseté nádoby umisťujte vždy blízko okna, aby jim nic nestínilo a dostalo se k nim sluneční světlo.

Co se vysévá jako první?

Už v půlce ledna je čas k výsevu celeru, který potřebuje dostatek světla. Brzký výsev vyžadují také papriky a pórek. Chybu však neuděláte ani s výsevem květin – vhodné pro výsev jsou begonie a lobelky.

Kdy co vysévat?

  • ÚNOR: Rajčata, papriky, lilky, rané saláty, kedlubny, brokolice, květák.
  • BŘEZEN: Zelí, kapusta, letní pórek, melouny, dýně, cukety, patisony, okurky, hrášek, špenát. V pařeništi ranou mrkev, ředkvičky.
  • DUBEN: Zelí, kadeřávek, okurky hadovky, letní póry a saláty. Přímo do záhonu cibuli, petržel, mrkev, hrách, mangold, ředkvičky, ředkve, zelí a salát. Dále řepu.
  • KVĚTEN: Polní salátovky, nakládačky, fazole, kukuřice.

Nezapomínejte na vhodný substrát

K jarnímu výsevu vám bude stačit obyčejný substrát určený k výsevu spolu s perlitem. Perlit funguje skvěle, pokud jej namícháte s půdou z krtinců. Půda z nich je totiž z velké hloubky, nenajdete v ní tolik semen a má skvělou strukturu.

Zdroj: zahradkarskaporadna.cz, ireceptar.cz