Je zajímavé, že zvíře, které jsme jen málokdy viděli před sebou na živo, považujeme za nepřekonatelně roztomilé. Kdo kdy totiž viděl krtka? Málokdo. Zato v knížce a ve filmu každý. Takže máme k němu ambivalentní vztah – nejroztomilejší zvířátko z knížek a filmů dělá u nás na zahradě škody, které se nám vůbec nelíbí. Nejhorší je tunelování pod záhony zeleniny a květin, hromádky v anglickém trávníku také nikoho nepotěší.

Při zahánění krtka si možná málokdo umí představit, že by ho chytal do pastičky jako myš, a uchyluje se k nejrůznějším sousedským a babským radám. Také diskuse o krtkovi jsou neobyčejně plodné, bohužel z nich zase vyplývá, že pokaždé funguje něco jiného a často také nic. Takže leckdo krtečka nechá jednoduše žít.

Krtek obecný je tzv. obecně chráněný (podle zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, v platném znění). To znamená, že se současně může hubit jako tzv. živočišný škůdce, v rámci ochrany proti škodlivým organismům (zákon 326/2004 Sb.). Jiná zvířata (příloha III vyhlášky č. 395/1992 Sb.) jsou pak tzv. zvláště chráněná; mohou pak spadat ještě do kategorie kriticky ohrožení, silně ohrožení nebo ohrožení.

Afrikány krtkovi nevoní – alespoň některému

Velké procento zahrádkářů potvrzuje, že krtka ze zahrady spolehlivě vyhání vůně afrikánů. Zkuste proto zasít semínka aksamitníku, třeba po obvodu pozemku i do středu na některý ze záhonů – krtek by se k vám neměl nastěhovat, a pokud tam už ryje, měl by jít pracovat o dům dále. Afrikány jsou velmi vděčné, nenáročné a okrasné květiny, zahrada zazáří různými odstíny jasně oranžové, přičemž se dají namixovat odrůdy nízké, vysoké a dvojbarevné. A když usušíte odkvetlé květy a semínka z nich nasejete další rok, nebude vás tohle plašení krtka nic stát.

Pasti na krtky

Prodávají se také pasti podobné pastím na myši a krysy. Humánnější jsou kovové roury, kam se chytí krtek živý – vleze do roury, zaklapnou za ním dvířka – musí se pak poslouchat, zda se chytil. Pak se roura vyhrabe a i s krtkem odnese (než by v rouře uhynul) někam do bezpečné vzdálenosti od zahrady.

Zapuzování krtka pachy

Další odpuzovače, které se také doporučují, nevoní především nám – jedná se o různé pachové kuličky, syrečky, dýmovnice, podomácku dělané „smradové návnady“. To vše zahrádkáři vkládají do krtinců (nebo do rour vedoucích do krtčích hromádek) a čekají na věci příští. Také se doporučuje naftalín nebo citrón.

Krtka vypudí zvuky – ale jaké?

Krtek prý nesnáší měnící se zvuky, monotónní hluk elektrického odpuzovače mu podle mnoha lidí prý po čase přestane vadit a zvykne si na něj. Je to ale zase případ od případu, zdá se, že na každého krtka platí něco jiného. A tak zatímco na jedné zahradě funguje koupený zvukový plašič vydávající vysoký tón, vedle krtkovi nevadí, a musejí na něho vyrukovat třeba s doma vyrobeným větrníkem, řehtačkou nebo bubínkem. Větrný plašič se také montuje na trubku zakopanou do krtince, používá se řehtačka... otázkou je, zda to vydržíte déle vy, nebo krtek. Musíte uvážit, jestli je vám milejší klid, nebo krtince na trávníku – s plašením krtka rušíme samozřejmě také sebe. Vyrobit můžete ze dvou na řetízek zavěšených plechů něco jako gong, plechy zavadí o sebe při závanu větru. O něco slabší zvuk mají bambusové „zvonkohry“, když vyberete větší model se silnějším průměrem bambusových píšťal, které větrem klepou o sebe, vyluzuje to poměrně silný – a na rozdíl od kovu – příjemný zvuk.

Zkuste zvířecí konkurenty

Někdy prý pomohou dva na zahradě skotačící velcí psi, kocour anebo ještě lépe ježci pochodující za noci. Dupat můžete i sami, zahrajte si na trávníku denně badminton nebo fotbálek, skákejte přes švihadlo... je to zdravější než vymýšlet pasti. Ať jsou hlukové plašiče jakékoliv, může se stát, že jejich zvuk přestěhuje krtka na vedlejší zahradu, ale odtamtud ho k vám zase po čase může zahnat soused, který také bude krtka plašit.

Takže nakonec je to na každém. Jestli chce během celé sezony zkoušet všechno možné s nejistým výsledkem, zoufat si při pohledu na trávník. Anebo jít se stoickým klidem krtinec uplácnout a srovnat. I když krtek pod záhonem zeleniny je jistě brnkání na nervy...

-ag- Foto: www.thinkstock.cz