„Jednu zeď zbourám, další posunu a vytvořím obrovský obývák přes celé přízemí.“ Takové jsou představy budoucího majitele domu, když si poprvé prohlíží dům. Když procházím při prohlídce dům já, tak to je spíš: „Tato zeď je nosná a půjde do ní vybourat nejvýše průchod. Druhá je sice příčka, ale z nějakého důvodu pomáhá držet celou střechu.“

Při nákupu domu se vám hodí zkušené oko stavaře, aby nemovitost z technické stránky proklepnul. Mnoho slabin ale dokážete docela dobře odhalit sami. V závěrečné části seriálu o výběru domu se společně podíváme na nešikovně umístěné stěny.

Kterou stěnu můžete zbourat a u které to půjde ztěžka?

U rodinného domu můžete ve skutečnosti zbourat skoro kteroukoliv stěnu, na rozdíl od bytového domu. Výjimkou je středová zeď mezi domy, které mají jednu stěnu společnou. U ostatních zdí je to jen otázka peněz. Například vybouráte stěnu, která nese střechu a strop, cena samotné montáže podpůrné konstrukce může být ve výsledku tak drahá, že raději zvolíte jiné řešení.

Související články

Nosné stěny poznáte podle tloušťky

Stěny, které ohraničují dům, jsou nosné a drží na svém místě strop, patro a konstrukci střechy. Nosné jsou ale i některé vnitřní stěny. Ty poznáte podle tloušťky. Zeď, která je silná 25 cm a více, je obvykle nosná. Nenosné příčky mají sílu 10 až 15 cm.

Existují sice i výjimky, ale s těmi si projektant bez větších problémů poradí a vaši kapsu při přípravě stavby výrazně nezatíží. Výjimkou může být i několik příček vedle sebe, které na první pohled vypadají jako nosná stěna. Je možné se setkat i s příčkou, o kterou se částečně opírá střecha.

Když překáží nosná zeď

Co tedy dělat v případě, že překáží nosná zeď? Většinou není problém do ní udělat průchod velikosti dveří, který stačí před bouráním opatřit překladem. O něco náročnější je širší průchod, například propojení obýváku a kuchyně široké 2 metry. Pokud budete chtít vytvořit takové propojení místností, bude třeba na stavbě vytvořit ocelový rám, který olemuje nový otvor a bude držet konstrukci nad stěnou. V nosné stěně může být také komín, nebo na ní uchyceno schodiště, v případě, že schodiště chcete zachovat, je lepší takovou zeď nechat stát, než plánovat její bourání.

Pozor! Pro bourání do nosné stěny a vyztužení otvoru je třeba nechat vypracovat statický výpočet.

Pravidla, která jsem v tomto článku popsal, se týkají zděných staveb. U dřevostaveb mohou nést vrchní patro i tenké stěny.

Shrnutí

Příčky poznáte podle tloušťky 10 až 15 cm, můžete je přesouvat a s případnými výjimkami si poradí projektant. Nosné stěny jsou silné obvykle 25 až 60 cm, jejich posuny jsou velmi náročné a je malá šance, že se vám je podaří celé zbourat, pokud neubouráváte celou část domu.

Autorem článku je Ing. Martin Perlík, stavební inženýr, autor knihy Rekonstrukce rodinného domu - 100 tipů.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com