Bodnutí psa včelou či vosou nemusíte vidět na vlastní oči, spolehlivě ho ale poznáte podle toho, že zvíře naříká, může i výt. Jed vos a včel totiž obsahuje látky, které silně dráždí receptory bolesti. Pes si také může postižené místo okusovat a snaží se jej nadlehčit. Postižené místo začne natékat, a pokud psa bodne včela do oblasti tlamy, může silně slinit a hůře dýchat.

Co v takové chvíli dělat? Především zachovejte klid. Pes totiž vaše rozpoložení snadno pozná a naladí se na něj. Začne panikařit, stoupne mu srdeční tep a jed ze žihadla se rychleji roznese.

Jak zklidnit psa:

Zdroj: Youtube

Ránu prozkoumejte a případné žihadlo vytáhněte, například kreditní kartou, se kterou jej podeberete. Nikdy nepoužívejte pinzetu! Mohli byste ze žihadla vymáčknout do rány ještě více jedu.

Pokud je to možné, postižené místo chlaďte. Nikdy ale nepřikládejte led na kůži napřímo, mohli byste psovi způsobit omrzliny. Drcený led použijte jen v případě, že hmyz bodnul psa v oblasti tlamy. Dávejte ale pozor, aby zvíře částice mražené vody nevdechlo. Obzvlášť si dejte pozor na štěňata a malá plemena psů - patří mezi nejvíce ohroženou skupinu vzhledem k jejich drobné velikosti.

Pozor na anafylaktický šok

Stejně jako lidé mohou být i psi alergičtí na vosí nebo včelí bodnutí. Stupeň reakce se liší v návaznosti na imunitní systém psa a druh hmyzu. Jednou z nejzávažnějších reakcí na bodnutí je anafylaktický šok = nepřiměřená imunitní odpověď na alergen, která může končit smrtí. Proto pokud si u psa všimnete nepřiměřených reakcí, okamžitě vyhledejte veterináře. Rychlou akcí mu můžete zachránit život!

Zdroj: pesweb.cz, vsepropejska.cz