Doba záclon pominula, nicméně pokud se zrovna vám líbí, nenechte si do toho mluvit a ozdobte okna právě jimi. Daleko lepší službu vám však prokážou různé typy interiérového stínění, které současně převzaly ozdobnou funkci.

Staří známí: závěsy

Textilní závěsy jsou sice klasika, ale ani ta neustrnula. Komu nestačí jen hezký potisk, může si vybrat i nějakou specialitku. Tkaniny se opatřují například zátěrem, pak se označují jako blackouty, které při zatažení nepustí domů žádné světlo zvenku. Jeho průchod však výrazně omezí i takzvané dimouty, ty se zase spoléhají na vetkanou černou přízi. Jak i laik dokáže odhadnout, o jaký typ se jedná? Prosviťte tkaninu baterkou v mobilu. Vidíte trochu světla? Pak koukáte na dimout. Nevidíte žádné? Před vámi je blackout.

Inovace v praxi: rolety

Přestože je používaly už naše prababičky a také patrně i jejich předci (rolety se „narodily“ v 19. století), stále jsou oblíbené, pro snadnou manipulaci a také díky možnostem různých motivů. Znovu se vrací také řasené římské rolety. Když chcete doma lépe vidět, stačí je vytáhnout třeba jen do poloviny okna. Mezi rolety se dnes řadí také zdvojené stínění, které by stejně dobře mohlo zapadnout do škatulky moderních textilních žaluzií. Vizuálně totiž skutečně připomíná žaluzie, vlastně jde o látku, v níž se střídají pruhy průhledné a více či méně neprůhledné, jejímž posunem zatemňujete domov podle potřeby. Také se prodávají i v zatemňující verzi.

Roztomilost sama: plisé žaluzie

Hliníkové lamely žaluzií stále dobře slouží, ale bavit se v tomto případě o estetice moc dobře nejde. Tu a tam do bytu proniknou také vertikální žaluzie, které se dříve používaly hlavně v kancelářích a komerčních objektech. Ale plisé žaluzie jsou mnohem půvabnější. Připomínají známý kousek dámského ošacení, jen v tomto případě jejich sklady nabízí větší variabilitu. Dají se shrnovat buď v jednom směru, kdy obdobně jako rolety pouští domů určité množství světla, nebo ve dvou směrech, a pak si je můžete nastavit třeba jen do středu okna. Podobně jako u předchozích variant se nabízí také řešení typu blackout. Ale plisé si navíc poradí i s různými tvary oken, včetně kruhových, takže je jasné, že hravě obléknou rovněž ta střešní.

Čistý minimalismus: japonská stěna

Jejich půvab spočívá v jednoduchosti. Představte si několik velkých textilních panelů, které posunujete tam a zpět v kolejničkách, nic víc. Hodí se zejména na velkoformátová okna a použít se dají snad v každé místnosti. Navíc můžete kombinovat nejen barvy, ale také různé dekory, vybírat si velikost i počet panelů. Někomu postačí dva tři, jiný by třeba raději šest či více. Maximální počet souvisí s tím, kolik kolejniček se použije a dále, zda chcete japonskou stěnu zatahovat z jedné, nebo obou stran. Aby panely skutečně držely stále stejný tvar, dolů se přidává zátěžová lišta. A i zde platí, že si díky nim můžete domů pořídit velice praktické zatemnění.



Rada na závěr: Když chcete místnost opravdu zatemnit, textilie musí okno překrýt s přesahy, aby slunce nebo světlo z uliční lampy neproniklo do místnosti ze stran.