Pojďme dnešní návštěvu pojmout tak trochu jako turistickou exkurzi po neznámém městě. „Dobrý den, dnes vám představíme interiéry jednoho příjemného jednopatrového domu, který navrhl architekt z Prahy sám pro sebe. Ideální kombinace: investor, klient a architekt se potkávají v jedné osobě, takže výsledek by měl stát za to. Vraťme se k naší exkurzi: napravo vidíte…, nalevo od vás je… a nakonec, než půjdeme na oběd, si povšimněte…“

Ne, takto by to nešlo. Naším úkolem je podchytit genia loci domu, popsat vám alespoň ve fotografiích a textu základní a zajímavé detaily každého interiéru. Takže zapomeňte na nějaký rychlý průlet mezi pokoji a pojďte soustředěně a v klidu projít dům, který stojí za to. Máme to dnes o to snazší, že majitel není doma, máme k dispozici klíče a můžeme se v klidu posadit do bílé kožené sedačky v obývacím pokoji, nechat na sebe působit prostor a hledat „vychytávky“ a interiérové triky a nápady, kterými je tento dům – i díky profesi svého majitele – hojně naplněn. Jako správní hosté začneme, kde jinde než v kuchyni: tady nás zaujal obklad z matného skla, který nahrazuje tradiční keramické obkladačky. Horní nasvícení z nerezové lišty mu dává punc čistoty a harmonie. „Jen nesmíme smažit rýži na kari,“ říká lehce ironický kolega na téma udržovatelnosti tohoto netradičního prvku v kuchyni.

Dýhovaná kuchyňská linka dobře koresponduje s dřevěnými podlahami a sjednocuje interiér. Ten není černobílý, ale označili bychom ho za dřevobílý.

Kombinace těchto dvou prvků: dřeva a bílé barvy je na první pohled patrná i v obývacím pokoji, kterému lesk a záři (a to doslova) dává světlo od designéra Jaspera Morrisona (o Morrisonovi jsme psali v loňském roce, když připravil výstavu Supernormal zde).

Po obou stranách krbu architekt navrhl dva sloupce vestavěných polic, povšimněte si důmyslně vyřešeného podsvícení. Jako jemný akcent je v interiéru obývacího pokoje zvolena světle zelená. Ta odkazuje na zahradu, která je za francouzskými okny a která v létě zve k posezení venku. A za druhé se tato barva objevuje na průsvitných károvaných závěsech a polštářích na pohovce.

Po schodišti se jde do patra, kde jsou tři ložnice, koupelna a také nezbytné úložné prostory, kterých není v rodinném domě nikdy dost. My jsme ale nahlédli hlavně do přízemí, kde pár drobných plastik Olbrama Zoubka odkazuje ke koníčku majitelů - umění. Rádi chodí na výstavy, rádi čtou a setkávají se s přáteli… ale to už prozrazujeme více, než můžeme.

Dostali jsme sice klíče od tohoto domu a mohli vás pozvat na malou procházku jeho příjemným interiérem, ale to vše pod podmínkou, že nebudeme prozrazovat nic ze soukromí majitelů.

Takže závěrem jen shrneme podstatné: vnitřní zařízení, použité materiály a jejich kombinace jsou zvoleny s citem profesionála a jasným názorem na to, jak by podle něho mělo současné moderní bydlení (nikoliv ale extravagantní design) vypadat. Třeba i vás inspiruje.

Povšimněte si: dřevěných podlah, luxferů na schodišti, které jsou zase in, skleněného obkladu za kuchyňskou linkou

-var- Foto: Iveta Kopicová