Chtějí-li společnosti prodávat svůj produkt, musí jím především zaujmout. Proto spolupracují s předními návrháři a každoročně připravují nové nadpozemské kolekce, po kterých pak my smrtelní spotřebitelé toužíme. Novinky jsou k mání v každém oboru, koupelnový nevyjímaje.

Koupelna prošla za poslední roky velkými proměnami. Už by to dávno neměla být „socialistická kukaň z umakartu“. Za posledních dvacet let ji architekti naštěstí znovu přisoudili mnohem větší význam. Jak by tedy měla vypadat podle současného módního diktátu?

Odpočívejte, relaxujte

Ne nadarmo se stále více upozorňuje na hektický život, kterému lidský organismus jen těžko odolává. Stihnout nelze všechno, a tak místo další party s alkoholovým opojením raději zůstaňte doma a odpočiňte si. Třeba v koupelně.

Právě proto, abychom v ní nacházeli co nejvíce pohodlí a cítili se tu „jako doma“, spojují ji architekti s obytným prostorem. Výsledný efekt je samo sebou velmi působivý - představte si vanu uprostřed obývacího pokoje. Opačnou stranou mince je vysoká náročnost na prostor, či spíše vhodnost užití. A to zejména v rodinách s malými dětmi.

Patříte-li k těm šťastlivcům, kteří si podobný komfort mohou dopřát, pak k dokonalému výsledku dopomůže ještě výhled do okolí (ideálně do přírody) a blízkost knihovny, popřípadě televizoru.

Jednoduchá tečka

Ovšem můžete mít koupelnu zařízenou trendy i přesto, že ji nebudete spojovat s obytným prostorem. Ani ji nemusíte rekonstruovat. Stačí vyměnit baterie. Zaměříme-li se na jejich nejnovější kolekce, zjistíme, že chromový povrch nahradil lak. Nadčasová černá nebo bílá (případně i kombinace) nevtíravě vklouzla do našich koupelen a jak to vypadá, na několik let tu zůstane. Obě barvy jsou neutrální, a přitom elegantní, navíc se lakovaný povrch snadněji čistí (respektive mapy, které zůstávají na baterii, nejsou patrné).

Tvary jsou nadále subtilní, jediné, co narostlo do obřích rozměrů, jsou sprchové hlavice, které poskytují příjemnou koupel v podobě kapek vody smíšených se vzduchem.

Všudypřítomná technika

Co by to bylo za novinky, kdyby je výrobci neobohatili o nejnovější technické vymoženosti. A tak součástí van či sprchových koutů je elektronické ovládání, kterým lze nastavit teplotu vody, masážní program, spustit hudbu, barevné světlo apod. Pro naprosté pohodlí bývá k dispozici dálkové ovládání. Co víc si přát?

Znovuobjevený

Mnoho let se tradovalo, že dřevo do vlhkého koupelnového prostředí nepatří. Z určitého úhlu pohledu je to pravda, záleží totiž na tom, kterému dáme přednost. Vhodné jsou zejména exotické dřeviny, jejich domovinou je totiž vlhké prostředí, a tak jim koupelnový opar či přímý zásah vody neuškodí. Jsou velmi tvrdé a odolné, takže vzdorují horku, zimě, vlhku, plísním i silnému slunečnímu záření. Patří sem například teak, massaranduba, IPE a jiné.

Náš tip:

Na trhu se objevily dlaždice s tloušťkou jen 3 mm. Výhody? Jsou mnohem lehčí oproti standardní dlaždici se stejnou velikostí, nezvyšují podlahu, takže se v mnoha případech nemusejí podřezávat dveře. Technologie výroby umožňuje vyrobit dlaždici s úctyhodným rozměrem 3 x 1 metr!

-zal-Foto: Kaldewei, Villeroy&Boch