AIR SQUARE – tak se jmenuje mobilní veřejné prostranství, kde se architekti snažili zužitkovat jinak nevyužitý veřejný prostor. Projekt reaguje na potřebu zmírnit problémy, které jsou spojené se změnou klimatu tím, že řeší nadměrné exponování tepelných ostrovů a nedostatek zelených a živých veřejných prostranství v našich městech.

Místo, kde se ochladíte a odpočinete si

Horní prstenec objektu slouží jako velký stínicí systém, který vás může ochladit a poskytnout vám útočiště před sluncem v horkých letních dnech. V noci zase osvětluje tmavá a méně bezpečná městská zákoutí.

Lepší životní prostředí

Tato instalace zlepšuje kvalitu prostředí ve městě. Přispívá k budování rezistentní modrozelené infrastruktury. To zvyšuje kvalitu životního prostředí. Objekt byl vytvořen jako rozmanitý a rovný prvek – zajišťuje bezbariérový přístup, ale i průchod v rámci pohybu městem.

Instalace byla vyrobena z CNC řezaných desek – a to s minimálním množstvím odpadu z výřezů. Konstrukce byla navržena jako modulární systém, který se skládá ze svislých stojnic a vodorovných lavic. Vše je k sobě připevněno šrouby.

Lavice jsou polohovatelné, což umožňuje využití prostoru pro pořádání nejrůznějších veřejných akcí, jako jsou trhy, koncerty nebo přednášky. O design tohoto místa se postaralo studio KOGAA, výrobcem je Kubíček Visionair.

Zdroj: linka.news, KOGAA