Dům stojí v Sydney na 46 North Avenue. Majitelé si přizvali tým designéra Rolfa Ockerta, který uznal, že tohle bude asi dost velký oříšek. Ale dokázal to, a to velmi neotřele.

Ačkoli to vypadá, že jde o řadový dům, není to tak. Jedná se o samostatnou úzkou parcelu, kde je po každé straně malý chodník. Parcela je dvojnásobně dlouhá, co starý dům.

architektura

Architekti se zaměřili na to, aby vytvořili přístavbu, kde bude v přízemí obývací pokoj s kuchyní (ta zasahuje až do staré části) a v prvním patře ponese ložnici. A navíc – tohle musí být něco nového, neotřelého. A tak ke klasickému domku z lícových cihel s kovaným zábradlím byla přistavěna supermoderní krabice s šedivým prolamovaným povrchem, jako by vypadla ze seriálu Star Trek. Aby nevypadala jako borgská loď, jsou její tenká okna, místy vpletená do fasády, barevně odlišená. Korespondují s interiérem, který je též laděn do výrazných barev kontrastujících s bílými stěnami. Úzká okénka narušují mohutnost celé stěny, přivádí do interiéru světlo, a přitom zanechávají dům ve své intimitě.

Poslední třetina pozemku pak byla využita jako zahradní posezení mezi vysokými ploty. Horní ložnice je kompletně prosklená. Ovšem její vyvýšená pozice z ní dělá výkladní skříň pro okolní domy. Takže dvě třetiny oken jsou zaslepené matnou fólií.

Foto: Rolf Ockert Design