Pokračujeme dnes na téma: zahradní gril, co dobrého si na něm připravit a na čem to hostům efektně naservírovat. Jedním z nejvděčnějších jídel, které můžeme na zahradě u grilu vyrobit, jsou nejrůznější kebaby. Jejich různorodá chuť se bude odvíjet od různého neobvyklého koření a dalších ingrediencí, které dokážeme shromáždit a vhodně spolu namíchat. Jejich tvary jsou většinou víceméně dané, ale různým „splacatěním“ nebo tvarováním šištiček mohou být pokaždé trochu jiné. Jenom to s tvarováním nepřeháníme v tom smyslu, aby kebaby nebyly na jedné straně tenčí než na druhé - pak by se nestejnoměrně propékaly. Kebaby můžeme udělat z předepsaného jehněčího masa, jinak vystačíme s vepřovým. Koření může být i „obyčejné“, běžné domácí a úspěch bude zaručen jeho nečekanou souhrou a spojením s mletým masem. Nebo to mohou být různé druhy koření, pro nás zvláštní, které nejsou v každém supermarketu, ale musíme se je vypravit hledat do speciálních krámků. Možná nás myšlenka na toto jídlo napadne už dávno před příchodem domů – inspiruje nás lákavá vůně na rozpálené horské městské ulici, kde se tak krásně nese aroma grilovaných kebabů. A v čem kebaby doma servírujeme? Záleží na slavnostnosti okamžiku – na jehlu nebo na stříbrnou mísu... Netradičně a kreativně využijeme lecjaké nádobí, které je jinak striktně určeno na něco úplně jiného, různé keramické mísy a tácy a podobně. Terakotový římský hrnec. Jeho dno „vysteleme“ různými druhy listového salátu v různých odstínech zelené a fialové barvy – hlávkový, ledový, lollo rosso, případně přidáme čekankové puky a špenátové listy. Na ně naskládáme kebaby, přihodíme na ozdobu černé, zelené a marinované olivy – nejméně tři čtyři druhy, hrnec přikryjeme a neseme na stůl. Dlouhé, ploché a co nejužší tácy na chlebíčky na srovnání velkého množství kebabů – třeba na party – se také výborně hodí. Kebaby „do ruky“ vložíme do nahřátého pečiva – arabského chleba s hlávkovým salátem. Posypeme lístky koriandru a přidáme plátek citronu – vůně i chuť citronu kebaby zvýrazní. Kebaby „na špejli“ nemusíme napíchnout na obyčejnou špejli, ale na trochu silnější hladké tyčky – jakoby čínské jídelní tyčinky, ale kulatého průměru a špičaté na obou stranách. -ag-