Nikdo nepředpokládá, že bychom se plynu zbavili úplně. Bude třeba s ním ale šetřit. Vytápění na teplotu, která nám i v zimě dovolila pohybovat se po bytě ve spodním prádle, by zkrátka měla být minulostí, pokud to s udržitelností myslíme vážně. Ostatně v západní Evropě prožívají zimy ve svetrech a teplých papučích zcela běžně. Není tedy důvod předstírat, že to u nás nezvládneme.

Plánování novostaveb v souladu s udržitelností

Nové domy by pak měly být navrženy tak, aby ze své podstaty spotřebovávaly co nejméně energie a zároveň zajistily maximální komfort. Umístění v rámci pozemku, orientace a tvar střechy, kompaktnost a samozřejmě dobré zateplení, to vše je alfou a omegou úsporného bydlení. V naší zalesněné krajině pak není od věci vedle elektřiny či plynu využít i doplňkový zdroj vytápění v podobě krbových kamen nebo vložky, která může v chladných dnech či v přechodných obdobích posloužit k přitápění. Běžná obava, že se do nízkoenergetických domů komín a krb nehodí, dnes rozhodně neplatí. Není možné ale samozřejmě sáhnout po jakémkoliv výrobku. Především by kamna měla být nezávislá na vzduchu z místnosti. Přívod vzduchu ke krbovým kamnům pak dnes zvládne kvalitní keramické komínové těleso.

Keramické komínové vložky vydrží po generace

Keramické komínové vložky by z hlediska trvanlivosti a odolnosti měly být u novostaveb první volbou. Na trhu najdeme i takové, které svou těsností nijak nenaruší obálku stavby a navíc dokáží ke spotřebiči přivést vzduchu potřebný k hoření. Prvním je komínový systém Schiedel Absolut, který má jako jediný certifikaci pro použití i v pasivních domech. Další finančně méně náročnou variantu představuje varianta Schiedel UNI SMART. I tento komínový systém přivede vzduch ke spotřebiči meziprostorem v komínové šachtě a zabezpečí bezpečný provoz doslova po generace. Izostatická keramická komínová vložka Schiedel je totiž vyráběna speciální metodou stlačení téměř suchých směsí, díky které vznikají maximálně odolné výrobky s homogenní strukturou.

Nejrychlejší cesta ke krbu, která si rozumí s novostavbami

Dvě mouchy jednou ranou zabijete v novostavbě sázkou na monolitický komínový systém Kingfire. Monolitický komínový systém skrývá nejen komínovou vložku, ale i prvotřídní krbová kamna. Tento typ navíc využijí i zákazníci, kteří bojují s prostorem. Monolitický systém Kingfire byl navržen právě s ohledem na menší prostory a z obytné plochy ukrojí zhruba polovinu toho, co klasický zděný komín s volně napojenými krbovými kamny. Vyrábí se na míru každé stavbě přímo ve výrobních závodech Schiedel a na stavbu je dovezen v celku. Samozřejmostí je přívod vzduchu ke spotřebiči samostatnou šachtou přítomnou v komínovém tělese.