Mostecká společnost Keramost vykázala od ledna do konce září hrubý zisk 15,2 milionu korun, což je stopadesátiprocentní nárůst ze 6,06 milionu korun ve stejném období loni. Tržby za prodej vlastních výrobků a služeb meziročně stouply o 4,25 procenta na 350,4 milionu korun. Informoval o tom generální ředitel firmy Jiří Fíla.

Důvodem zlepšených hospodářských výsledků je podle něj příznivý vývoj kurzu koruny vůči euru a rozšíření odbytu o další zahraniční i tuzemské trhy. "Export tvoří až 45 procent z celkových tržeb. Nejžádanějšími produkty jsou technické bentonity, kočkolit, kaolin a žáruvzdorné jíly," uvedl.

Za pozitivní Fíla označil růst přidané hodnoty, která je základním ukazatelem pro výpočet produktivity práce. Na konci září dosáhla přidaná hodnota 153,4 milionu korun, meziročně se tak zvýšila o 13,2 procenta. "Vývoj produktivity práce ovlivňuje výši mezd. Za prvních letošních devět měsíců si u nás pracovníci vydělali v průměru 14.505 korun měsíčně, ve stejném období loni to bylo 13.510 korun," doplnil.

Společnost se zabývá těžbou a úpravou bentonitů, jílů a jílovců, znělce a kaolinu a produkuje šamotové a kameninové stavební materiály. K 30. září zaměstnávala v závodech v Obrnicích na Mostecku, v Brníku na Kolínsku a v Kadani na Chomutovsku 476 pracovníků, což je meziročně o 40 osob méně.

Akciová společnost Keramost se základním kapitálem 601,459 milionu korun vznikla v roce 1994. -čtk-