Životnost listů je závislá na povaze keře. Na opadavých druzích se objevují v průběhu května a opadávají v říjnu a listopadu. U stálezelených dřevin se z olistění budete těšit celý rok. I u nich se zelený kabátek průběžné obměňuje, jen to není příliš viditelné.


Paleta tvarů a barev

Svět keřů okrasných listy je stejně pestrý jako v případě sortimentu s výraznými květy. Kromě barvy si všímejte i jejich tvaru nebo uspořádání, protože právě tyto dva aspekty rozhodnou o vzhledu rostliny. Listy není namístě podceňovat, umějí toho opravdu hodně. Dokonce jsou mezi nimi chameleoni, kteří mění barvu nejen na podzim, ale také třeba na jaře v období rašení.

Čepel listů může být celistvá nebo členěná. Listy také mívají specifický tvar, který je velmi dobrým rozpoznávacím znakem – jsou kopinaté, klínovité, eliptické, čárkovité nebo srdčité. Dřeviny s většími listy mohou dokonce při poryvu větru vytvářet zvukové efekty. Keře s jemnými listy rozdělenými do tenkých úkrojků, kterými se pochlubí například javor dlanitolistý ’Dissectum’, sice žádný zvuk nevyloudí, ale zase si jich určitě všimnete na první pohled. Jejich typická deštníkovitá koruna totiž zaujme jemnou texturou a nadýchanými větvemi.

Pozor na překombinování

Někdy se povede sáhnout vedle i u kvetoucích keřů, ale mnohem viditelnější bývá špatný výběr u dřevin s okrasnými listy. Barevně neladící květy opadají, ale listí se jen tak nezbavíte. Nabídka šlechtěných kultivarů s listy v jiných odstínech než v zelené je velmi lákavá, ale pozor! Keře s červenými, žlutými nebo dokonce panašovanými listy samostatně vypadají atraktivně, ale s jinými rostlinami se perou o pozornost. Většinou bohatě stačí jen několik kusů prostřídaných zelenolistým sortimentem. Zelená by totiž měla vždy zůstat základním stavebním kamenem, ostatně i ona má neskutečné množství zajímavých odstínů.

Dřevinami s výraznou barvou listů můžete rozsvítit tmavší nebo nevýrazná zákoutí, ale navzájem je nekombinujte. Výsledkem by byla přeplácaná kompozice, kterou by navíc umocnily kvetoucí rostliny.

V další části článku se dozvíte:

- které dřeviny se barví i v době rašení

- jak vypadá top 10 keřů s okrasnými listy podle redakce

- které další keře stojí za vyzkoušení

Čtěte v červencovém čísle časopisu DŮM & ZAHRADA, které vychází 20. června.