Zveme vás do Stockholmu, kde loni vzniklo zajímavé obchodní centrum. Vlastně nejlepší obchodní centrum světa, vyhlášené loni na podzim na Světovém festivalu architektury.

K:fem je nový obchodní dům, který navrhla švédská architektonická kancelář Wingardh Arkitektkontor AB Architects. Řeknete si, proč vás zveme zrovna do nějakého „obchoďáku“ ze Skandinávie?

Podle poroty prestižní přehlídky World Architecture Festival Awards (WAF Awards) 2008 šlo o vůbec nejlepší stavbu v kategorii Obchodní centra. Takže proč si v době povánočních výprodejů neudělat výlet do Švédska, kde mají – alespoň podle odborné poroty, v níž mimo jiné zasedla architektka Eva Jiřičná – nejlepší obchodní dům na světě. Tedy, abychom nepřeháněli, platí to zase jen do dalšího ročníku. Každopádně ale tato impozantní stavba stojí za návštěvu.

Labuť mezi ošklivými káčátky

V říjnu loňského roku se v Barceloně vyhlašovaly ceny WAF Awards a jednou z kategorií byla i nákupní centra… Většinou jsou to ošklivé plechové krabice s nekonečnými řadami zaparkovaných aut, fádními obchodními galeriemi a velkými poutači plnými procent právě probíhajících slev.

Obchodní dům K:fem se takové šedi a nudě vymyká. Nachází se ve čtvrti Vällingby ve Stockholmu a své zákazníky láká světlem, podmanivou červenou fasádou a zajímavou architekturou. Autorem je kancelář osmapadesátiletého architekta Gerta Wingardha, který navrhl opravdu podmanivý a nepřehlédnutelný objekt. Zvenku vás zaujme mohutná střecha, která vybíhá čtrnáct metrů nad hlavní vstup. Ta slouží také jako hlavní poutač, protože v červeně svítících blocích jsou zde umístěny názvy jednotlivých obchodů a značek. Jen pro upřesnění: K:fem je zasvěcený především módě, oblečení a doplňkům… prostě fashion store. Najdete tu samozřejmě nezbytné kavárny a občerstvení, ale to hlavní je okouzlit vás, vtáhnout do světa podmanivého nakupování a módy.

Architekti z kanceláře Gerta Wingardha pro to udělali maximum, přesto se jim povedlo nesklouznout k obřím vývěsním štítům, slevám a balónkům… Naopak udrželi čistou architekturu budovy a vnitřní design na velmi vysoké úrovni. V interiérech pak převažuje sklo, nerezové doplňky a bílá barva, která dává vyniknout pestrobarevnému světu uvnitř.

O autorech

Studio Gerta Wingardha patří mezi pět největších švédských architektonických kanceláří. Bylo založeno před třiceti lety a nyní zde pracuje více než 140 lidí. Wingardh Arkitektkontor AB Architects navrhovali například švédskou ambasádu v Berlíně, švédský dům ve Washingtonu nebo centrum pro farmaceutickou společnost AstraZeneca. Prohlédněte si jejich práce na www.wingardhs.se, do obchodního domu K:fem zajděte alespoň virtuálně nakoupit na www.kfem.se.

Text: s použitím podkladů Wingardh Arkitektkontor AB Architects -var-Foto: Patrik Gunnar Helin