Když se řekne Kladno, snad každému se vybaví těžba uhlí, která tu probíhala po několik staletí, a také hokejové legenda Jaromír Jágr. Nicméně vyrazit do tohoto města můžete i za poznáním architektury věžáků pocházejících z 50. let minulého století nebo na návštěvu zámku, který kromě prohlídky slibuje výstavu o Krtečkovi, unikátní uhelnou štolu i zábavu v zahradě také v zimě.

Netradiční muzeum

V 50. letech se v Kladně postavilo šest 48 metrů vysokých věžových domů, které se vymykaly tehdejším zažitým představám. Navrhl je architekt Josef Havlíček a představují kompromis mezi tím, co se mohlo stavět v době socialistického budování a co si představoval jejich autor (svým pojetím odkazují na funkcionalistickou tradici). Inspiroval se tvorbou francouzského novoklasicistního architekta Augusta Perreta, který ve 20. letech navrhl obytné věže pro pařížskou čtvrť L'Avenue des Maison-Tour. Kladenské věžáky jsou opravdu výjimečné, však také patří mezi naše nemovité kulturní památky. Na prohlídku se však musíte objednat předem zde.

Dolů i nahoru

Návštěva tohoto netradičního muzea, jež se veřejnosti otevřelo předloni, se skládá z více částí. Prohlédnete si výstavu zaměřenou na práci Josefa Havlíčka, současně se dozvíte fakta o poválečné výstavbě v Československu vůbec. Pak se půjdete podívat do velkorysé vstupní haly jednoho z věžáků, upravené do podoby v době svého dokončení v roce 1958 (velká okna, obložení z modřínu, barevná koženková sedačka…). Od průvodce se možná doslechnete, že hala fungovala i jako společenský prostor, tady se lidé scházeli, probíhaly zde oslavy, sousedky si popovídaly a děti pohrály.
Také nakouknete do jednoho dobově vybaveného bytu, stavíte se v krytu civilní obrany, ty se tenkrát musely povinně budovat v každém „velkokapacitním“ domě, a ještě se podíváte na střešní terasu. Vyšší rozhled se v Kladně nikde jinde nenabízí.


Zámecká pohoda venku

Potom můžete ještě zamířit na zámek, zahrada má otevřeno celoročně. Ještě do konce ledna malé děti stihnou Pohádkový svět plný dobrodružství. Stačí si vyzvednout v Městském infocentru brožuru (nebo si ji vytisknout zde), procházet zahradou a přitom plnit pohádkové úkoly. Nenechte si ujít ani medvědárium a aspoň na dálku pozdravit medvědice Martu a Míšu.

Zámecká pohoda uvnitř

Kdysi v těchto místech stávala středověká tvrz, která se v 18. století radikálně přebudovala na zámek podle návrhu barokního architekta a stavitele K. I. Dientzenhofera. Tak, aby vyhovovala benediktinům břevnovského kláštera, zámek totiž sloužil zejména jako jejich sídlo, odkud spravovali zdejší panství. K benediktinům se můžete vrátit díky expozici dobově zařízené opatské pracovny a pak si projít kapli sv. Vavřince, která je z pohledu historie tím nejcennějším, co se dá na zámku spatřit.

Pro děti i dospělé

Vloni se na zámku otevřela expozice kladenského rodáka, výtvarníka Zdeňka Milera (v krtečkově herně se také pro děti promítají pohádky). V rámci ní, nebo zvlášť si ještě můžete prohlédnout uměle vybudovanou uhelnou štolu. A komu to nestačí, určitě se zajde podívat i do zdejší galerie.
Na výstavu Zdeněk Miler, nejen Krtek a komentované prohlídky důlní štoly a historického okruhu se doporučuje rezervovat si čas předem, více informací prozradí zámecké webovky.

Zdroj: Muzeum věžáků, Kladenský zámek