…Země Slovanů jsou nejstudenějších ze všech krajin. Největší mráz je u nich tehdy, kdy jsou noci v úplňku a dny jasné. V tu dobu vzrůstá mráz a tuhne led. Země tvrdne a všechny tekutiny zamrzávají, studně a prameny pokrývají se tvrdou korou, takže jsou nakonec jako kámen. Když je však noc temná a den zachmuřený, pak taje led a ubývá mrazu. Zdejší lidé neznají lázní, ale nahrazují je dřevěnými budkami. Spáry mezi břevny ucpávají něčím, co roste na stromech a je podobné „tuhlubu“ (lišejník) a je od nich nazýváno „mech“. Pak vystaví kamna z kamenů v jednom rohu a nahoře, proti nim nechají otvor, aby mohl odcházet dým. A když se pec rozehřeje, přikryjí okno a zavřou dveře. Uvnitř jsou nádrže s vodou, a tuto vodu lijí na rozpálená kamna, až vystupuje pára. Každý z nich má v ruce věchýtek trávy, kterým mává a přihání k sobě vzduch. Pak otevřou se jim póry a vyjde z nich vše přebytečné, co je v těle. Tekou z nich stružky potu a nezůstane na žádném z nich ani stopy po vředu nebo vyrážce. Tuto budku nazývají alistbá (jizba). (Zpráva Ibráhíma ibn Jákúba o Slovanech a říši Boleslava I., 10. století)

Slované na vyhřívané dřevěné budky v průběhu století pozapomněli, ale ty se sem vrátily ve 20. století kupodivu ze Skandinávie coby sauny, nikoli z šíré Rusi, kde se chodilo do bani. Čím se ty dvě liší? Rozdíl je stejný jako mezi oreganem a dobromyslí. V současnosti patří saunování mezi tzv. wellness programy, které se odehrávají spíš v domě než venku. Indoor sauna je cenově i prostorově dostupnější a při dnešním způsobu života i využitelnější.

Sauna jako zahradní domek

Venkovní sauna je drobná zahradní stavba, většinou srub, ale může být i zděná. Základním předpokladem k vybudování je:

  • Vlastní zahrada.
  • Snadný přístup k ochlazovací lázni, nejlépe rybníku, jezeru, biotopu, dřevěné kádi či vaně.
  • Snadný a bezpečný přístup jak do vlastní sauny, tak k ochlazovací lázni a zpět do domu. Přesuny probíhají rychle, proto je nutné odstranit z cesty vše, co by mohlo způsobit úraz (ostré kameny, náledí, zahradní nářadí).
  • Odstínění cesty mezi saunou a chladicí lázní před pohledy zvenčí, například stromy a keři. Pobíhat nahatý v závějích a skákat do vody dírou v ledu je adrenalinová zábava, když se provozuje v určitém soukromí.

Stavba pro yettiho

Máte zahradu i rybník a milujete saunování a otužování? Pak směle do toho! Nepochybnou výhodou venkovní sauny je těsný kontakt s přírodou, kdy z ohřívacího prostoru (potírny) můžete skočit do rybníka, hupsnout do sněhu, případně obojí. Z toho vyplývá, že k takové romantice je zapotřebí lokalita bohatá na sněhové přeháňky. Když zbudujete saunu v oblasti chudé na sníh a bez vodního zdroje, budete mít problém s přírodním ochlazováním a sauna neposkytne žádoucí severský efekt.

Hlouběji do kapsy

Venkovní sauna je cenově náročnější než domovní. Při rozvaze berte v potaz, jak má být velká (pro kolik lidí) a čím ji vytápět. Saunovací domeček můžete koupit hotový – ty nejlevnější (2,3 x 2,3 metru), tj. potírna se dvěma lavicemi, stojí kolem 145 tisíc korun. Pokud si představujete saunu větší, kde bude i odpočívárna, ne-li šatna a sprcha, počítejte s částkou podstatně vyšší. Ani ochlazovací dřevěná káď (není-li za saunou rybník) nepatří k nejlevnějším.

Pevný rovný základ

Další nutná investice se vztahuje ke zbudování základové plochy (nejlépe zvýšené betonové odizolované desky s přesahy vlastní sauny na každé straně) nebo betonové patky (na svažitém pozemku), které musí sahat do nezámrazové hloubky. Odklon od roviny (desky, patek) nesmí být víc než 5 mm na metr délky.

U saun vytápěných elektrickým topidlem je nutné přivést kabel k betonové desce a nechat asi třímetrovou rezervu ve smotku, aby bylo možné napojit kabel silové části regulátoru (dodává se spolu se saunou). Před dotykovým napětím chrání proudový jistič 0,03 A. Elektrické saunové topidlo má tak velký příkon, že je nelze připojit na hlavní domovní přívod.

Sauny s topidlem na dřevo takové přívody nepotřebují, pouze kvůli zapojení světla musí mít zdroj 220V.

Vnitřní prostor musí být odvlhčený na požadovanou hodnotu, venkovní obložení povrchově upravené nátěrem odolným proti vlhkosti.

Před montáží musí být vyřízené stavební povolení, ohlášení nebo oznámení; záleží na velikosti zastavěné plochy. Když saunu kupujete včetně montáže na klíč, někteří dodavatelé vyřizují potřebné povolení sami.

Čím topit

Potřebný výkon saunových kamen vychází ze dvou faktorů: rozměru sauny (kubatury) a stavebního materiálu. Standardně se počítá na 1 m3 výkon 1 kW saunových kamen. Na každý čtvereční metr kamenné (beton, kámen) nebo skleněné stěny (okno, dveře) by měl být ve výpočtu dosazen 1,2 m3 kubatury sauny; stěně z masivního neizolovaného dřeva (z hranolů, kulatiny) odpovídá 1,5 m3. Nechcete-li topit pánubohu do oken, musí být saunovací domek dobře izolovaný (izolační fólií a minerálními deskami různé síly), a protože teplo stoupá, nejlépe musí být izolovaná horní část. K optimální účinnosti topného tělesa pomůže nižší strop (obvykle 210 až 230 cm, ale ne méně jak 190 cm). Tím se sníží vnitřní objem potírny, takže vystačíme s topným tělesem o nižším výkonu.

K vytápění se používají kamna elektrická nebo na dřevo. V nabídce jsou elektrická kamna od 2,3 kW (pro velmi malé sauny do 2,5 m3) až po kamna s výkonem 16,5 kW (pro sauny 16,5 až 30 m3). I kamna na dřevo se rozlišují podle vnitřního kubatury sauny: malá (4 až 15 m3) s výkonem 13 kW, která pojmou maximálně 30 kg kamenů; střední (8 až 24 m3) mají výkon 18 kW a pojmou kameny o hmotnosti až 60 kg, a velká kamna (10 až 50 m3) s výkonem 40 kW, kam se dá umístit až 120 kg kamenů. Do kamen na dřevo se přikládá z venkovní strany. Topí se výhradně dřevem (nikdy uhlím či topným olejem, to je zakázané!). Všechna saunová topidla (na dřevo i elektřinu) umožňují polévaní vodou – tzv. parní nárazy.

Dřevěný pokojík

Interiér sauny je tradičně z masivního dřeva. Vhodná jsou ta, která netvoří třísky, jsou tepelně nevodivá, tj. nerozpálí se horkem, a neroní pryskyřici, nevypadávají v teple suky. K obložení stěn a výrobě lavic se používá smrk, topol, olše. Kanadská borovice hemlock patří mezi špičkovou klasiku, používá se i jedle douglaska (výborně odolává vlhku) a skandinávská borovice (téměř bez suků). Od druhu dřeva se odvíjí cena. Nejdražší je hemlock, nejlevnější smrk.

Jestliže budujete venkovní saunu, která má více než jen ohřívárnu, pak je nutné, aby podlahy v mokré zóně (ve sprše, kolem ochlazovacího bazénu, kádě) byly protiskluzné, zatímco v potírně a odpočívárně dřevěné. Všechny podlahy v sauně musí být čistitelné a dezinfikovatelné, v potírně spádované ke dveřím.

-Marie Krausová, Dům a zahrada 12/2010- Foto: Karibu, Saunaprojekt, Fin-sauny, Dyntar