Instalace splitové (dělené) klimatizace se dá rozdělit do dvou časově nezávislých etap. První z nich je předmontáž (průrazy stěn atd.), kterou následuje montáž - osazení klimatizační jednotky a její zprovoznění. Pokud stavíme nebo rekonstruujeme, během stavebních prací využijeme předmontáž - a montáž necháme, až bude vše hotovo. Rozložíme si tak finance.

Jak je to s elektřinou

vnitřní splitová jednotkaVýkonově slabší klimatizace (o výkonu 2,5 až 3,5 kW) postačí zapojit rovnou do zásuvky. Výkonnější jednotky je vhodnější napojit na samostatný kabel, přičemž do rozvodové skříně je třeba osadit správný jistič. Při rozběhu klimatizace nastává poměrně velký odběr elektřiny, a pokud jsou současně zapojeny i další spotřebiče, proud by mohl vypadnout.

Přívod elektrické energie je směřován do venkovní či vnitřní jednotky (dle použitého typu). Napájení je 220 V, větší a výkonnější systémy pak vyžadují 380 V a samostatné jištění. Konzultaci s elektrikářem nebo s montážním technikem klimatizace lze v každém případě doporučit.

Proč si pořídit klimatizaci?Moderní klimatizace pracuje ve čtyřech režimech - chladí, topí, provětrává a odvlhčuje. Je proto využitelná v průběhu celého roku.

Výhoda dvoufázové montáže klimatizace

Při stavbě nebo rekonstrukci využijeme situace, kdy máme hotovou hrubou stavbu a nejsou ještě hotovy finální stěny a omítky. To nám pomůže vyhnout se neestetickým spojovacím trasám mezi vnitřní a vnější jednotkou klimatizace: ty bývají - pokud si necháváme dát klimatizaci do hotového bytu - skryty v nepříliš půvabných plastových krytech. Během stavby se ale vše může skrýt, takže výsledek bude působit čistě. To potvrzuje i Martin Sláma, vedoucí divize Klimatizace společnosti Omega CZ: ,,V případě, že zákazník rekonstruuje byt či dům a současně zvažuje instalaci klimatizační techniky, můžeme dodávku a instalaci klimatizačního systému rozdělit do dvou na sobě časově nezávislých etap. Tyto práce provádíme například v případě stavby rodinných domů, kdy předmontáž provedeme v určité fázi stavebních prací a samotná finalizace pak záleží na postupu stavby a přání zákazníka. Výhodou je, že komunikační trasy (měděné potrubí) jsou schovány do zdí či montážních otvorů. Tím se vyhneme tomu, že by spojovací potrubí a komunikační kabely vedly v plastových krytech."

Vnitřní jednotky se instalují na zeď asi 20 cm od stropu. Elegantním řešením jsou kazetové jednotky, které jsou skryté v podhledu, resp. kazetovém stropu - tady jsou rovněž ukryty i veškeré komunikační trasy a kabely. Zajímavou variantou je i rohová klimatizace ve tvaru výseče kruhu; dává se pod strop do rohu místnosti.

Další bonusy

Instalovaná klimatizace tedy vypadá povedeně a plastové kryty nehyzdí interiér. Další výhodou je, že veškeré instalační práce jsou prováděny během stavby a dá se například elegantně vyřešit odvod kondenzátu. Třetím významným bodem je to, že se instalace neprovádí za plného provozu domácnosti, v zařízeném, uklizeném bytě. Majitel bytu není rušen a omezován montéry - a navíc ještě odpadá velký úklid. ,,Pokud je předmontáž provedena profesionálně, dá se pak finální montáž realizovat v klimatizační systém - jedna společná venkovní jednotka pro 4 vnitřní jednotkypodstatě kdykoli po skončení stavebních prací. Chladicí okruh, resp. komunikační trasy jsou zajištěny tak, aby se mohly využít i po několika týdnech, měsících a dokonce i letech," potvrzuje Martin Hamák ze společnosti Hamák vzducho-klima.

Předmontáž a co k ní patří. Spojovací a komunikační trasy

Montážní technik určí po konzultaci s klientem umístění venkovní a vnitřní jednotky nebo jednotek. Z umístění jednotky pak vyplyne vedení rozvodů: měděných trubek, komunikačních kabelů mezi jednotkami a odvod kondenzátu z vnitřní jednotky. Nezbytný je pochopitelně průraz venkovní zdi (asi 100 mm v průměru), kudy povede svazek kabelů a měděné trubky mezi venkovní a vnitřní jednotkou. Venkovní a vnitřní jednotka (v případě multisplitu jednotky) jsou spojeny průrazem procházejícím měděným potrubím a svazkem komunikačních kabelů, které zajišťují komunikaci obou částí klimatizační jednotky.

Odvod kondenzátu z vnitřní jednotky je nejčastěji vyřešen samospádem. Pokud samospád není technicky možný (nelze odtok vyspádovat), použije se čerpadlo kondenzátu. Ceny těchto čerpadel se pohybují kolem 3.000,- Kč.

Předmontáž: Montážní technici připraví veškeré spojovací a komunikační trasy mezi jednotkami klimatizace, provedou průrazy zdí (případně potřebných montážních otvorů), připraví odvod kondenzátu stěnou ven nebo k nejbližšímu odpadu (sifon, WC, koupelna atd.) a s majitelem si dohodnou konkrétní místa pro umístění vnitřní i venkovní jednotky.

Montáž: zahrnuje umístění vnitřní a venkovní jednotky nebo jednotek na vybrané místo. Celý systém se propojí do uzavřeného okruhu. Po provozní zkoušce je klimatizace připravena k užívání.

Kam s venkovní jednotkou

Jak již bylo řečeno, venkovní jednotky jsou umístěny ve venkovním prostoru; obvykle připevněné na konzolích na fasádě budovy. V případě umístění na sedlové střeše domu se využívají speciálně upravené konzole, které jsou dokonale včleněny do střechy. Pokud je jednotka umístěna na zemi, používají se betonové dlaždice a speciální antivibrační patky. Konzole, které budou držet vnější jednotku, se připevňují až na hotovou omítnutou fasádu.

  • Klimatizace typu split obsahuje jednu vnitřní a jednu vnější jednotku, které jsou propojené přes stěnu domu.
  • Klimatizace typu multisplit má jednu vnější jednotku a dvě nebo více jednotek vnitřních.
  • Vnitřní jednotka obsahuje filtry, vnější jednotka kompresor. Klimatizace se ovládá dálkovým ovladačem.
  • Vnitřní jednotka může být umístěna na stěně pod stropem, pod parapetem, v rohu místnosti.
  • Vnější jednotka může viset na fasádě na konzolích, může ale i stát na chodníku před budovou, lze ji umístit na okapový chodníček u rodinného domu, na střechu, postavit na balkon i na terasu.
  • Vnější jednotky mohou stát i na sobě - jedna na druhé.
Podle čeho hledat klimatizační firmuNeorientujeme se jen podle ceny. Vybíráme firmu, která klimatizace nejen prodává, ale také montuje, servisuje, má určité zkušenosti a dobré reference. Důležitá je záruční lhůta a pozáruční opravy. Řídit se můžeme podle doporučení přátel.

-ag-Foto: Klimatizace Omega CZ