V syntetických repelentech má hlavní slovo účinná látka DEET, která v testech prokázala spolehlivou ochranu před krvelačným hmyzem. Tyto přípravky by se však měly aplikovat jen na oblečení a boty, protože při časté aplikaci přímo na kůži mohou způsobit podráždění a alergickou reakci.

U sprejů a gelů je třeba hlídat čas: některé působí jen několik hodin v závislosti na obsahu účinné látky. Oproti tomu náramky nebo (v případě psů a koček) antiparazitní obojky poskytují ochranu po celou dobu jejich nošení.

U podomácku připravených repelentů z bylinek a koření nelze dobu účinnosti otestovat, podle odborníků se však tato doba pohybuje kolem jedné hodiny. Pokud si tedy například vyrobíte vlastní postřik z levandule, raději si lahev s rozprašovačem vezměte na procházku s sebou a každou hodinu aplikaci zopakujte. Musí se počítat s tím, že nic není stoprocentní. Maximální ochrany dosáhnete kombinací různých prostředků.

Příklady přírodních repelentů:

  • Peprmintový repelent: Do půl litru vody nakapeme 20 kapek peprmintového olejíčku a přelijeme do lahve s rozprašovačem. Před použitím protřepeme.
  • Vonný sáček: Metoda spočívá v tom, že najdeme nebo ušijeme látkový sáček a naplníme ho kořením či bylinkami, které odpuzují hmyz. Sáček pak před procházkou vložíme do kapsy, nebo ho připneme ke kočárku či k psímu obojku. Proti klíšťatům prý tradičně zabírá levandule, máta, šalvěj, rozmarýn, fenykl a hřebíček. Obsah sáčku pravidelně prohněteme, abychom dosáhli intenzivnější vůně.
  • Rozmarýnový repelent: Tři snítky rozmarýnu svaříme v půl litru vody a necháme den louhovat. Potom scedíme a přidáme lžíci vinného octa. Směs nalijeme do rozprašovače a aplikujeme na domácí mazlíčky nebo oděv.
  • Repelent ze šalvěje a citrusů: Zavařovací sklenici naplníme kůrou z citrusových plodů, přidáme asi 20 pokrájených lístků čerstvé šalvěje a zalijeme horkým olejem. Necháme minimálně týden louhovat na tmavém místě v chladu. Olejíčkem si pak před procházkou potřeme místa na těle, kde pulzuje krev.

Verze pro pejsky: Citrusovou kůru a šalvěj povaříme krátce ve vodě. Vychladlý odvar pak po koupeli vetřeme pejskovi do kůže.

Co ještě můžeme pro ochranu před klíšťaty učinit?

Na výlety do rizikových oblastí se vyplatí vyrážet v hladkém a světlém oblečení, ke kterému se klíšťata tak snadno nepřichytí a lépe je vidíme. Doporučuje se pohybovat se jen po cestách, nevstupovat do vysokých trav a křovin a psy držet na vodítku.

Tip: Klíšťatům naše kůže nebude vonět, pokud pravidelně konzumujeme aromatické pochutiny typu česnek a cibule. Odpuzuje je údajně i vitamin B15, obsažený například v kvasnicích.