Tito malí paraziti přenášejí vážné nemoci, jako je klíšťová encefalitida či borelióza. Abychom si mohli vychutnat přírodu naplno, je důležité dodržovat několik zásad. V následujících odstavcích vám nabídneme praktické tipy, které vám pomohou udržet klíšťata na uzdě. Jste zvědaví?

Dobře se oblečte a nechoďte po divokých cestách

DrMax.cz doporučuje základní protiklíšťová opatření, mezi která patří volba vhodného oblečení a správný pohyb v přírodě. Co to znamená? Dlouhé nohavice a vysoké ponožky jsou nutností. Klíšťata si hoví v trávě ve výšce jednoho metru, proto je nutné dobře zakrýt hlavně spodní polovinu těla.

Klíšťata číhají v trávě v cestičkách, kde se obvykle pohybuje divoká zvěř jako srnky nebo divočáci. V zásadě jim ale nezáleží na tom, na koho nebo na co se přisají. Klidně si pochutnají i na lidské krvi. Pokud nechcete riskovat, že se jejich obědem stanete vy, choďte jen po zpevněných cestách a vyhýbejte se malým uličkám v trávě.

Pomůže repelent? Ano!

Používejte repelenty, a jak už bylo naznačeno výše, aplikujte je zejména na spodní část nohou. Přečtěte si na obalu, jak dlouho repelent působí, a případně ho aplikujte i opakovaně. Během procházky si také občas prohlédněte nohy, zda jste si už nějakého „černého pasažéra“ nenabrali.

Máte doma pejska? A jste očkovaní?

V oblastech s výskytem klíšťat byste měli pejsky nechat doma nebo je mít pouze na vodítku. Existují i speciální obojky proti klíšťatům nebo očkování. Rozhodně to ale nepřenechte náhodě. Stejně jako vy může onemocnět i váš čtyřnohý kamarád.

Pokud chcete mít klid, nechte se očkovat proti klíšťové encefalitidě, což je možné u každého praktického lékaře nebo v očkovacím centru. Očkovací látka je částečně hrazena zdravotními pojišťovnami.

Zdroj: drmax.cz,iReceptar.cz