Repelenty

Repelent je taková klasika. V dnešní době můžete vybírat mezi sprejem a náramky. Co je ale lepší? V roce 2015 proběhl dTest, který prověřil účinnost náramků a repelentů. Průměrný sprej dokázal ochránit před štípnutím komára 4 hodiny. Náramek pouhých 11 vteřin.

Je možné, že za posledních 7 let se technologie v náramcích posunula a ochrání vás spolehlivěji, než tomu bylo v roce 2015. Jisté ale je, že s klasickým sprejem nešlápnete vedle nikdy.

Vitaminem B proti veškerému hmyzu

Ne nadarmo se říká, že kdo pije pivo, tomu se klíšťata vyhýbají obloukem. To je samozřejmě trochu nadsázka. Pivo sice obsahuje vitamin B, který klíšťatům opravdu nevoní, ale je ho v něm jen velmi malé množství.

Pokud chcete s klíšťaty opravdu účinně bojovat skrz stravu, zařaďte nyní do vašeho jídelníčku více luštěnin, listové zeleniny, ořechů. Bohaté na vitamin B jsou také potraviny jako kvasnice, celozrnné obiloviny, ovesné vločky. Od věci nejsou ani doplňky stravy ve formě tablet.

Esenciální oleje vám provoní život a udrží od vás klíšťata

Esenciální oleje koupíte v lékárně nebo drogerii. Vyzkoušejte Tea Tree, citronelu, rozmarýn, levanduli nebo mátu. Jak takový olej ale nanášet? Ověřený recept je následující. V lahvičce s rozprašovačem smícháte 50 ml slunečnicového oleje, 6 kapek éterického oleje eukalyptus a 15 kapek éterického oleje citronela. Do hotové směsi dejte 3 hřebíčky a nechte pár dní louhovat. Domácí repelent je na světě.

Na oblečení záleží

Překvapivě vás před klíšťaty může docela dobře ochránit vhodné oblečení. Volte světlé kalhoty, na kterých všechna klíšťata snadno uvidíte a můžete je setřepat. Užitečné je nosit pevné boty a vyhýbat se sandálům.