Ani digitální doba nezměnila nic na tom, že máme rádi papírové knihy, poslední dva roky možná ještě o něco více. Abyste se však za čas neutopili ve více či méně kvalitní literatuře, proberte svou domácí knihovnu. Víme, kam poslat knížky, které už nepotřebujete.

Nejprve kontrolujte, pak rozdávejte

I když chcete knihy někomu či někam věnovat zadarmo, zbavte je prachu a zkontrolujte. Oslí uši a ohmatané stránky nevadí, ale výrazně poškozená díla, třeba už plesnivá z půdy nebo s mnoha vytrhanými listy není fér vůbec nabízet, byť gratis. Berte to pozitivně, aspoň si při revizi konečně uděláte ve svých knihách pořádek.

Z dobré vůle

Můžete je nabízet svému nejbližšímu okolí, a když jich máte více, doneste je do některé knihobudky. U nás fungují od roku 2014 a prvotním záměrem bylo využít původně telefonní budky jinak. Postupně se na ně nabalila další místa, takže knížky se dají odkládat (a také brát) například ve školách, zdravotnických zařízeních, na autobusových zastávkách, vlakových nádražích a jinde. Aktuálně si můžete vybrat z necelého pětistovky "kniho" míst po celé České republice. Nebo je třeba nabídněte některé neziskové organizaci, případně se poptejte přímo v knihovnách.

Aspoň za pár korun

Chcete-li na nepotřebných knihách vydělat, prodejte je. Větší množství se vyplatí nafotit a fotografie konzultovat třeba s kamennými antikvariáty. Proč se s knihami hned někam tahat, když nevíte, zda zrovna ty vaše budou prodejné. Nebo to zkuste na vlastní triko. Máte-li spoustu času, napěchujte batoh literaturou a vyrazte směr bazar či bleší trh. Případně se opět ptejte přátel a známých, zda by například o atlas hub po dědečkovi, odborná vysokoškolská skripta po dceři či pohádky pro děti, když vnoučata už odrostla, nebyl zájem. „Knižní kapesní atlasy u nás mají tak hlubokou tradici, že i u mladých lidí zdatně konkurují specializovaným aplikacím pro smartphony. Navíc když už jdeme do lesa, raději koukáme na papír než do displeje telefonu,” říká Kristýna Hladíková z knižního second handu Knihobot. Kromě atlasů hub z hobby literatury teď na podzim frčí také kuchařky zaměřené na zpracování ovoce a knihy o víně.

On-line možnosti

Pokud byste rádi ušetřili čas i svoje ruce a nohy, jděte na to přes sociální sítě, třeba uveřejněte status na Facebooku (pokud jste ve skupině knihomolů, šance na prodej rostou), využijte WhatsApp a jiné. Nebo zkuste on-line tržiště, ideálně specializované, bazar knih najdete například v rámci služeb Databazeknih.cz. Ještě méně práce budete mít s on-line knižními second handy. Jen si u každého pečlivě pročtěte podmínky, nejsou jako přes kopírák. Některý chce, abyste sami vložili inzerát, jiný i tohle udělá, a ještě třeba knihy u vás doma převezme, rozdíly jsou také v systému plateb nebo i v tom, jak naložit s díly, která se nakonec neprodají. Na druhou stranu zase on-line antikvariáty dokážou předpovědět, které knihy mají šanci na prodej i za kolik. Vyzkoušejte Knihobot.cz, Reknihy.cz, Trhknih.cz, Vykupujeme-knihy-online.cz., Detskyantikvariat.cz, ale třeba objevíte i další.

Zdroj: Knihobudka.cz, Knihobot.cz