Způsobů třídění knih je celá řada, vyzkoušejte, který vám bude nejvíce vyhovovat. A může se stát, že jich zkombinujete hned několik. Ani to nevadí, pokud se tím znovu nedostanete k původnímu chaosu.

Jako ve veřejné knihovně

Nejpřehlednější je třídění podle abecedy, knihy seřaďte podle příjmení autorů pěkně od A do Z. Možná to bude chvíli trvat, ale právě tohle uspořádání se nejvíce osvědčilo. Pokud si však dobře pamatujete názvy svých oblíbených děl, můžete část knihovny uspořádat podle nich, rovněž abecedně.

Na velikosti (ne)záleží

Knihovna bude vypadat srovnaně, jakmile díla setřídíte podle velikosti, ale to je tak asi vše. Neexistuje žádný návod, jak se pak v jednotlivých svazcích vyznat, ani to nemusí vypadat zrovna hezky.

Osudová přitažlivost

To už se zdá šikovnější třídit knihy podle barev a vůbec zpracování obálky. Na některé lidi barvy velice dobře fungují, prostě už víte, že Alchymista Paula Coelho má na obálce pyramidy, modrou a pískovou. Právě nejoblíbenější díla se vysloveně nabízí vystavit obálkou do prostoru. I takto lze knihy rovnat, nemusí jít všechny za sebou jako husy. Nebo je položte na sebe, také tím je oddělíte od ostatních. A když některé knihy milujete, jen jejich obálky se vám nelíbí? Ty postavte obráceně, listy ven a hřbety dozadu. Jakákoliv změna poutá pozornost, snadno je pak najdete.

Romány? Fantasy? Básně?

Třídění podle žánru (tématu) je vhodné pro čtenáře, kteří jsou více vyhranění a čtou opravdu jen něco. Když máte v oblibě pár žánrů, vcelku snadno si knihy rozdělíte do několika skupin. A pokud preferujete díla v sériích, vyznáte se v nich ještě dokonaleji díky grafickému ztvárnění obálek.

Když je milujete, není co řešit

K některým knihám se nevracíte vůbec, k jiným častěji, ale rozdělovat obří knihovnu podle proměnlivých nálad není úplně dobrá volba. Vyplatí se však, když aktuálně nejčtenějším knihám vyhradíte některé police, nebo je dáte do malé knihovničky zvlášť, abyste je měli více na očích. Další praktické tipy najdete tady.

Tohle nedělejte. A tohle zase jo

Škatulkovat knihy podle "už jsem četl" a "budu číst" nedává smysl. Ale smysl naopak má, abyste to, co vás čeká, nějak zvýraznili. Knihy například svažte provázkem nebo stužkou. Postavte některé na sebe vodorovně, jsou-li ostatní kolmo. Využijte nepřehlédnutelné zarážky, dnes je jich všude plno. A dají se i ladit k dílům, třeba knihy o přírodě oddělte zarážkou se stromem, humoristické romány zarážkou se smějící se opicí.

Co bude vypadat opravdu dobře

Možná i vás rodiče učili, abyste do knihovny ukládali jen knihy, ale to už je minulost. I vášniví čtenáři si můžou dovolit přidat některý interiérový doplněk, například vázu, fotku v rámečku, pěkný tác, na který položí knižní novinky… A chcete-li podpořit 3D dojem, uvažujte v trojúhelnících. Ostatně pravidlo tří se v interiérovém designu osvědčilo už dávno.

Zdroj: databazeknih.cz, bonami.cz