Umělá vlákna jsou nejlepší

Koberce se od pradávna vyráběly hlavně z vlny. Ta se do kuchyně rozhodně nehodí, a to povětšinou ani v kombinaci s umělými vlákny. Volte koberce z čistě umělých materiálů, jako je polyamid nebo polypropylen. Méně do sebe chytají pachy a prach a jsou snáze udržovatelné. Nebývají navíc tak drahé.

Kdy se koberec hodí?

Boom koberců v kuchyni je dán zejména snahou neoddělovat od sebe obytné místnosti příčkami a tvořit jeden velký prostor. Často tak buď kuchyně s obytnou částí splývá úplně (jako jsou moderní byty, kde není kuchyně, ale jen kuchyňský kout), nebo je oddělena jen například krbovými kamny nebo rohovou sedací soupravou. V takovém případě je třeba vizuálně i pocitově oddělit kuchyňskou část od té obytné a většinou se umisťují menší koberečky před sedací část.

ČTĚTE TAKÉ:

Některé domácnosti dokonce využívají menší koberečky a polštářky pro sezení před televizí – sem tam je sezení na tvrdém dokonce zdravé. Dalším momentem, kdy můžeme uvažovat o vybavení kuchyně menším koberečkem, je přítomnost malého potomka. Ty většinou chtějí být s maminkou co nejvíce, takže si chtějí hrát v kuchyni. Lze vybrat přímo koberečky určené pro děti s protiskluzovou spodní částí. Určitě vyberete – děti tyto zdobené koberce například s imitací vozovky pro ježdění autíček přímo milují!

Koberec zahřeje

Využívat koberce jako podlahové krytiny po celé kuchyni zatím není příliš běžné. Přesto mohou být praktické v některých domácnostech, kde je velká zima od nohou a není možné instalovat podlahové topení. Doporučujeme koberce s nízkým chlupem z umělého materiálu, které budou mít menší například mramorový vzor – skvrny, které nepůjdou vodou čistit, tak nebudou vidět.

Údržba bude potřeba mimo luxu možná také mokrým čištěním nebo čištěním párou – vysavačů s touto funkcí je již na trhu celá řada. Z tohoto důvodu volte vyšší hustotu vláken koberce, který snese i nějaké to náročnější čištění a hned se nepoškodí. Není ale třeba kupovat nějak zvlášť drahý kousek, přeci jen je třeba počítat s tím, že koberce v kuchyni budeme častěji měnit.

Výhody koberce v kuchyni

  • optické i faktické zútulnění prostoru
  • oddělení části určené pro vaření a části pro sezení
  • zvyšují komfort tepla, vhodné zejména pro ty, kdo chodí doma rádi bosi nebo v ponožkách, nebo mají malé děti
  • možnost výběru koberce s protiskluzovou gumovou spodní částí a s motivy z prostředí vaření (například ovoce)
  • kusový koberec může nenápadně nahrazovat rohožku pro přechod v různých částech domu nebo bytu (ideální pokud máme například domácí mazlíčky)

Titulní foto: Thinkstockphotos.com